Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilsamtal bryts i Lenninge

/
  • Alf Persson är missnöjd över Telias mobiltäckning i Lenninge. När telefonen ringer får han gå ut och sedan stå blickstilla för att det inte ska brytas.

Alf Persson i Lenninge har tröttnat på att mobilsamtalen bryts. Telia förklarar att det är trångt på mobilnätet och då händer det att telefonsamtalen avbryts.

Annons

Alf Persson och fler andra i Lenninge har allt oftare fått problem med att mobiltelefonsamtal bryts.

- Vi bor inte i någon obygd utan väldigt nära stan, så vi borde väl ha bra mobiltäckning, tycker han.

Det har blivit allt sämre med tiden och nu måste Alf gå ut och stå blick stilla på gården för att kunna prata. Ändå händer det att mobilsamtal bryts. Extra tråkigt är det när det handlar om viktiga jobbsamtal. Alf arbetar åt Sandvik Construction och får ibland vara support åt utländska kunder på kvällstid. Tyvärr händer det alltför ofta att han hör dem, men de kan inte höra honom.

- Det känns som att Lenninge är en grå fläck på kartan. Jag har kollegor som ibland kör bil förbi mitt hus och pratar med mig i telefon, då bryts samtalen, säger Alf och skakar på huvudet.

Alf bor i ett hus i närheten av riksväg 83 med utsikt över Varpen. Från sitt hus ser han två mobilmaster men det verkar inte vara till någon hjälp för hans del.

- Jag vet att några ungdomar i Lenninge har samma problem som jag. Nu har jag hört av mig till Telia. De tycker jag ska köpa en antenn för att sätta på huset för att få bättre mottagning. Men jag tror inte det hjälper eftersom jag inte ens kan använda min mobiltelefon inomhus, säger Alf Persson.

När Ljusnan ringer till Telia ger informationsansvarige Hans G. Larsson en förklaring till att det är trångt på mobilnätet och när det blir överbelastat avbryts vissa telefonsamtal.

- Jag kan inte se något på kartan att det är något fel. Men det kan såklart vara annat i verkligheten, säger han.

Hans G. Larsson berättar att Telia får allt oftare samtal från personer som drabbas av att samtal avbryts och de får svårt att surfa:

- Det beror på att allt fler använder smarta telefoner, de är nästan alltid uppkopplade till en mast. Nio av tio mobiltelefoner som säljs nu är smarta telefoner och då blir mobilnätet snabbt överbelastat.

I storstäderna bygger Telia ut mobilnätet till 4G för att få bättre prestanda. Men här i Bollnäs utökas några befintliga 3G-master. Nyligen fördubblades kapaciteten på masterna vid Granberg, Sävsberg, Långgatan 26 och Norränge i Arbrå. Nu står masten vid Bolleberget på tur, enligt Telia.

- Jag tycker den som är missnöjd ska gå in på vår hemsida och lägga in synpunkter. De kan vi använda som en indikation inför nästa utbyggnad av mobilnätet. En nödlösning om man måste ringa och det inte går, är att stänga av 3G-nätet på sin smarta telefon. Då används GSM-nätet och där brukar det gå att ringa, säger Hans G. Larsson.

Mer läsning

Annons