Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta människohandlare anhållna

Mannen och kvinnan som under tisdagen greps i Bollnäs för människohandel sitter fortfarande anhållna i väntan på ett häktningsbeslut.

- Polisen bedriver just nu ett intensivt arbete för att få fram mer i det här ärendet, säger kammaråklagare Christina Voigt vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Annons

Enligt uppgifter är det två bulgariska medborgare, en man och en kvinna i 35-årsåldern, som nu sitter anhållna i Bollnäs. Precis som i ett liknande fall under förra veckan i Söderhamn tros de ha lurat eller tvingat minst en man till att plocka bär utan betalning. De misstänks för människohandel och eftersom de inte är svenska medborgare har den internationella åklagarkammaren i Stockholm kopplats in.

- Men jag kan inte uttala mig mer om det här fallet ännu, säger kammaråklagare Christina Voigt och hänvisar till förundersökningssekretessen.

I förra veckan häktades ett bulgariskt par i Söderhamn, på sannolika skäl misstänkta, för människohandel. Men ännu vill inte Christina Voigt säga om det finns något samband mellan fallen.

- Vi vet fortfarande inte om det har begåtts några brottsliga handlingar i just det här fallet, säger Christina Voigt. Men rent generellt tror jag att det finns ett stort mörkertal när det gäller brottsrubriceringen människohandel för annat ändamål än sexuella ändamål.

Lagstiftningen kring människohandel för andra ändamål än sexuella är relativt ny, den kom 2009 och när det gäller exempelvis utnyttjande av bärplockare finns ännu inget prejudicerande fall.

- Men vi hoppas att snart kunna få ett sådant, säger Christina Voigt.

Hon har nu tid på sig till på lördag att fatta beslut om även de båda bulgarerna i Bollnäs ska begäras häktade. När det gäller det andra bulgariska paret, som häktades i slutet av förra veckan, vill hon fortfarande inte uttala sig mer än att förundersökningen för att väcka åtal fortfarande pågår.

Mer läsning

Annons