Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missar EU-stöd på grund av dataproblem

En jordbrukare i Bollnäs kommun har fått avslag på sin ansökan om EU-stöd och överklagar nu detta till länsstyrelsen.

- Kan jag lastas för att era idiotiska datasystem inte fungerar som de ska? skriver han i överklagan.

Annons

Jordbrukaren har försökt göra en ansökan för ett flertal olika jordbruksstöd via Jordbruksverkets hemsida på Internet. Totalt handlar stödet om en summa på omkring 100 000 kronor.

Men länsstyrelsen har avvisat ansökan på grund av att den inte inkommit i tid. Lantbrukaren känner sig nu orättvist behandlad och skyller felet på Jordbruksverkets webbsida.

- Jag har försökt och försökt att legitimera mig med en så kallad e-legitimation, säger lantbrukaren. Men när det inte funkade provade jag att skicka in underskriften via vanlig post. Fast tydligen kom den in för sent!

Enligt Anna Wassberg på länsstyrelsens jordbrukarstödsenhet kan man legitimera sig via e-legitimation eller också skriva ut en rapport av uppgifterna som skrivits in i dataprogrammet, signera denna för hand och skicka med vanlig post.

- Men det den här lantbrukaren har gjort fel är att han har skickat in underskriften på fel rapport, säger hon. Han har undertecknat en ändring av ansökan, i stället för själva ansökan.

I överklagan hävdar lantbrukaren att han haft stora problem att göra ansökan via dataprogrammet och "varit nära sammanbrott ett otal gånger", trots att han noga har följt instruktionerna.

- Det kan kanske tyckas lite byråkratiskt att avvisa ansökan för det här, säger Anna Wassberg. Men vi har våra föreskrifter.

Hur det kommer att gå med överklagan kan hon inte uttala sig om. Först nu efter semestrarna kan den behandlas.

Mer läsning

Annons