Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missa inte bästa konsten på Bollnäs konsthall

/
  • Peter Dahls verk Den siste intellektuelle i förgrunden, i nästa rum Bror Hjorths skulptur Hjort-Anders och Mårten Anderssons målning Metaren från 1965.
  • Sara-Vide Ericson: Satan's feet.
  • Johan Kock ställer sig förtjust i samma pose som Lotta Antonssons högresta kvinna med tryne och grisöron i en stor färgfotobild med röd bakgrund.
  • Jacques Zadig: Lady be Good.
  • Peter Tillberg: Mitt i Sverige.

Det är verkligen en händelse att delar av Länsmuseet Gävleborgs framstående konstsamling nu kan upplevas i Bollnäs konsthall. Efter lördagens vernissage visas utställningen i två månader.

Annons

Länsmuseet Gävleborg har stängt för renovering och de flesta av de 2000 konstverken som ingår i museets konstsamling har ställts undan. Dock inte alla. Konstspår heter utställningen och intendent Johan Kock har själv valt ut de målningar han ville visa i sin sista utställning på Bollnäs konsthall innan han går i pension.

LÄS MER: Verk från norra Europas finaste konstsamling till Bollnäs

Det finns ett tema, opposition och uppbrott, men det behöver man egentligen inte hänga upp sig så mycket på, för vilken konst skulle inte kunna inordnas under sådana överskrifter? Tavlorna försvarar sin plats i egen rätt och det är kul att gå igenom delar av den svenska konsthistorien i fyra rum.

Tyngdpunkten i urvalet ligger på 1960- och 70-talets progressiva konstnärer som tydligt tog politisk ställning mot kolonialism, kapitalism och patriarkat. Här finns Peter Tillbergs kända stora målning Mitt i Sverige, liksom Vera Nilssons tempera FN-paraplyet, ett miniverk av Marie-Louise Ekman och, förstås, Jacques Zadigs målning Lady be Good, av frihetsgudinnan i amerikansk flagga och med imperialismens alla offer skymtande under sig.

LÄS MER: Ekman – en livs levande Pippi

Det är välgörande att ungefär hälften av de utvalda konstnärerna är kvinnor. Det är vi inte så bortskämda med. Det börjar redan i entrén, med två stora romantiska landskapsmålningar från 1800-talet. Marcus Larsons Vildmarkslandskap från 1861 är ett typiskt exempel på Düsseldorf-skolans motiv och färgsättning. På väggen intill hänger en annan landskapsmålning med skog, berg och vattenfall, Rjukan, från 1897 av Josefina Holmlund. Även hon hade vistats i Düsseldorf och inspirerats, men gick mer och mer över till ett mer naturalistiskt friluftsmåleri.

Det roligaste, och mest feministiska, verket i samlingen är nog Lotta Antonssons Gris, från 1994. Den ingår i fotoserien Anyway You Want Me, och denna höga fototavla med en oskarp kvinna i förförisk pose men iklädd grisöron och tryne sticker verkligen ut, med blodröd bakgrund och blank yta. Lena Cronqvists trotsiga Flickan i vattnet passar bra ihop med det nyaste verket, Sara-Vide Ericsons lika trotsigt självständiga och nästan självlysande verk Satan's feet.

LÄS MER: Sara-Vide möter hembygdens gränsland

Det här är konst som verkligen öppnar för diskussion, och under fyra torsdagar kommer det att bli möten på museet om utställningen och konstnärer.

Det finns säkert en hel del att diskutera kring Peter Dahls starka och otäcka målning Den siste intellektuelle, som verkligen bevisar testen att bra konst behöver inte vara vacker. Den leder i sin tur in till helt andra konstnärskap i lilla galleriet. Här ståtar en av ytterst få stora målningar av Freluga-konstnären Mårten Andersson som inte finns i privata samlingar, Metaren från 1965. Den är aldrig tidigare visad i Hälsingland.

LÄS MER: En älskad konstnär

Här finns också Nils Kreuger, Siri Derkert, Bror Hjorth, Hanna Pauli och Sigrid Hjertën, stora namn på den svenska konsthimlen. I Ateljén finns ytterligare två av fyra hälsingekonstnärer; Axel Fridells Åke och Manne Östlunds landskap Störd stillhet, tillsammans med GAN, Leander Engström, Staffan Hallström och Annika Sebardt.

Utställningen Konstspår invigs på lördag och då samtalar Ted Chikasha, Länsmuseet, och Johan Kock, Bollnäs museum, om konsten i utställningen.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons