Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre grupper i förskola utreds

Nu ska kostnaderna för att minska småbarnsgrupperna i de kommunala förskolorna utredas – igen.
- Vi har inte kunnat minska grupperna utan att ha en budget i balans. Men nu ser vi ljuset i tunneln, säger skolpolitikern Jan Lahenkorva (S).

Annons

Majoritetspartierna i barn- och utbildningsnämnden – S, FP, V och SVP – vill nu ge sin förvaltning i uppdrag att utreda kostnader och övriga konsekvenser av att minska barngruppernas storlek inom förskolan. Det gäller i ett första steg att minska grupperna med 1–2-åringar till ungefär tolv barn per grupp.

Generellt är barngrupperna för stora i förskolorna nu, anser han – något som för övrigt också oppositionspolitikerna i nämnden har påpekat.

- De senaste årens besparingar för att få en budget i balans, har lett till att barngrupperna i många fall blivit större. Men nu har ekonomin stabiliserats, även om den fortfarande är ansträngd, säger Jan Lahenkorva. Och det bör vara möjligt att börja minska barngrupperna inom de närmaste åren, anser han.

Redan i januari 2011 beställde nämnden en utredning av förutsättningar och kostnader för att minska barngrupperna för 1–2-åringar till högst tolv. Och i maj samma år redovisades att kostnaderna skulle öka med nära 3 miljoner kronor och dessutom att två nya avdelningar skulle behöva byggas.

Nu är det alltså dags för ytterligare en utredning:

- Siffrorna behöver uppdateras, säger Jan Lahenkorva – som räknar med att få resultatet i januari.

Men Lahenkorva lovar inte att det kan genomföras före valet om två år:

- Jag lovar ingenting. Erfarenheten säger mig, att om man lovar något som man inte kan stå för till 100 procent, så får man äta upp det flera gånger om. Men vi ska göra allt vi kan för att skapa förutsättningar för att minska grupperna. Det är inte möjligt 2012 och inte 2013 – men det bör vara möjligt när vi beslutar om budgeten för 2014.

Mer läsning

Annons