Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak av det nära

/

Spridda regnskurar till trots så lockades tio personer till årets andra matvandring i Rengsjö.
De möttes av en mix av historia, sägner, vandringar och, såklart, en mängd smaker.

Annons

Det börjar med ost- och korvbricka i Västerbys fäbod och avslutas med stor buffé på logen. Och trots att sträckan från startpunkt till slutpunkt, med promenad via kolarstugan, linskäkten, Berits bod och tillbaka till Västerby, inte är särskilt lång, så tar den tid. Närmare fyra timmar har passerat när man börjar hugga in på bufféns efterrätt.

Men att det tar tid är knappast något som kocken Heléne Westelius, som anordnar matvandringarna, ser som ett problem. Hon funderar snarare på att utveckla konceptet vidare, genom att variera matvandringslängderna framöver. Ett mål är att till och med ha en heldagstur.

För brist på saker att prata om när det gäller mathistoria, både hur mat tillreddes, hanterades, sågs på eller spreds, är det inte. Och hela tiden knyts det till var man befinner sig för tillfället. I fäboden får man veta att man inte kärnade smör när det åskade förr i tiden - för då skär smöret sig. Vid kolarstugan berättas om hur ingredienserna till kolbullar: vatten, mjöl, salt och rimmat fläsk var sådant som klarade sig långa perioder utan att bli dåligt vid kolminorna.

Smakproverna avbyter varandra under vandringens gång. Ko-ost och getkorv, kolbulle och ärtbröd, havtornscrème och granbarrsirap är några få av de enstaka smakerna som dyker upp under dagen. Den gemensamma nämnaren är att allt är från närområdet, som regnbågen från Lottefors eller tunnbrödet från Långhed.

– Man får åka runt hejvilt, säger Heléne Westelius, när hon presenterar buffén som avslutar matvandringen.

Det var många nöjda suckar när buffén intogs.

– Det här är inte sista gången jag går på det här, det kommer jag göra om och om igen, säger Birgitta Hildingsson från Rengsjö, som gick turen tillsammans med maken Lasse.

Mer läsning

Annons