Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hopp om god skörd

/

Lokalt sett är årets skörd ännu inte hotad av den blöta inledningen av sommaren. Tvärt om ser förutsättningarna för tillfället goda ut.

– Men fortsätter det regna så kan det bli alarmerade, säger Ängabonden Stefan Olsson.

Annons

Stefan Olsson, bonde och ordförande för LRF:s lokalavdelning för Bollnäs och Rengsjö, sitter i traktorn i Sveden och slår ned vall. Det ligger mellan Bollnäs och Landafors, inte långt från hans gård i Änga. Vallen som slås ska sedan packas in i ensilage och bli mat till hans 40 köttkor. Och djuren lär inte behöva gå hungriga i år.

– Det blir otroliga mängder vall i år. Det är fuktigheten som gör det, säger Stefan Olsson.

Däremot är det regniga vädret inte helt oproblematiskt. När man slår ned vallen vill man att det ska vara torrt. När regnet hela tiden ligger och lurar innebär det också väntan och då växer vallen till sig ännu mer, vilket försämrar energiinnehållet.

I och med att det finns många mjölkbönder i området så är vallen den odling som tar upp störst odlingsareal i trakterna. Men det odlas en hel del spannmål också, framförallt korn och havre.

– Tittar man på det så ser det väldigt bra ut hittills. Det är lite varierande, en del ser vattensjukt ut. Men blir det uppehållsväder så finns det hopp om en fläckvis riktigt bra skörd, säger Stefan Olsson, som själv odlar korn till sina 400 slaktsvin.

Om vädret fortsätter som det har gjort hittills, med mycket regn och ingen riktig värme, så kan det däremot bli problem framöver. Och omslaget får gärna komma någorlunda omgående.

– Generellt börjar det räcka med vatten nu, det har kommit så att det finns och blir över. Får vi lite varmare så gör inte det något alls, säger Stefan Olsson.

Mer läsning

Annons