Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknad som håller

/
  • Knallarna Torbjörn Sjöstedt och Jan Pettersson, flankerade av marknadsarrangörerna Sven-Olov Wiklund och Yngve Norgren.

Det blir svårare för marknadsknallar att få affärerna att gå runt. Men till Bollnäs och höstmarknaden på Långnäs och Kolgården har det inte varit några problem att fylla platserna.

Annons

I dag drar Bollnäs höstmarknad i gång för 53: e gången och arrangörerna Yngve Norgren och Sven-Olov Wiklund har ännu inte märkt av att intresset från knallarna har minskat.

- På senare år har många marknadsarrangörer ökat ut sitt marknadsområde, men det har inte vi gjort, säger Yngve Norgren. Därför tror jag också att vi har lättare att fylla våra platser.

- Vi har runt 125 platser och det är som vanligt – fullt, konstaterar Sven-Olov Wiklund. Visst är det mindre än de 400 vi hade när vi höll till på Sävstaås, men jag tror att ett mindre format är hållbarare i längden.

Enligt branschtidningen Torg och marknadsnytt riskerar knallekåren att halveras om Skatteverket lyckas genomdriva sina krav att alla marknadsknallar ska ha ett godkänt kassaregister. Kraftigt minskande försäljning, kombinerat med ökade kostnader för resor och platshyror är en orsak. En annan är att den höga åldern hos många knallar gör dem tveksamma till nya investeringar. Dyra kassaregister kan bli droppen som får bägaren att rinna över.

En av veteranerna är Torbjörn Sjöstedt från Burträsk. Han har varit i Bollnäs sedan 1985.

- Jag är själv tveksam, säger han. Det är inte bara den ekonomiska biten, utan hur det ska funka rent praktiskt, som gör mig tveksam.

Ofta står knallarna ute på dammiga grusplaner och det är endera för kallt eller för varmt för att elektroniken ska fungera.

- Och på många ställen har inte ens eluttag, säger Torbjörna Sjöstedt.

Väderleksrapporterna inför helgen ser dock lovande ut.

- Det är märkligt, säger Sven-Olov Wiklund. Under den andra veckan i augusti är det nästan alltid fint väder.

Mer läsning

Annons