Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Månggiftet var vår största kris"

/
  • Nu förbereder Magnus Demervall och hans familj att flytta hem till Segersta, Hälsingland.
  • Det blir ingen mer politik, säger Magnus Demervall. Frågan är om det är ett löfte han kan hålla?

Magnus Demervall är Segerstasonen som har gjort politisk karriär. Nu lämnar han Annie Lööfs innersta krets och återvänder hem.
– Jag är färdig med Stockholm, säger den före detta stabschefen.

Annons

Allt började med en utskällning. Det är åtminstone så man kan tolka Magnus Demervalls berättelse om hur han blev politiskt engagerad.

– Jag var irriterad på att lärarna blev förbannad på oss elever när vi kom sent in från rasterna, då vi spelade rinkbandy, när det inte ens fanns någon utomhusklocka på skolan.

En väggklocka på Segersta skola blev således hans första politiska strid. Men det finns flera skäl till att han fastnade för politiken.

– Den glorifierade versionen är att jag växte upp i en familj med starkt ideellt engagemang. Morfar är en förebild och var engagerad i många frågor i byn. Den andra är att jag föddes in i en familj där mormor och morfar var starkt engagerad i Centerpartiet, vilket skapade en naturlig väg för mig, säger Magnus Demervall.

Båda versionerna är enligt honom sanna. Verkligheten, påpekar han, ligger kanske någonstans mitt emellan.

Magnus Demervall, tidigare Andersson, växte upp i Segersta, utanför Bollnäs. Genom sitt engagemang i Centerpartiets ungdomsförbund steg han snabbt i rang och blev 2002 invald i Bollnäs kommunfullmäktige. Några år senare tog han nästa kliv i karriären då han blev invald i ungdomsförbundets högsta styrelse. När Fredrick Federley fick nya uppdrag tog Magnus över ordförandeskapet.

Efter valet 2010 blev han kommunalråd i Solna, för att sedan kort därefter värvas av Annie Lööf. Han blev en del av hennes innersta krets och jobbade från 2011 som politisk sakkunnig och stabschef på Näringsdepartementet.

– Det var inte helt självklart att tacka ja. Vi hade precis börjat fundera på att bilda familj, samtidigt var det en helt annan typ av jobb. Som förtroendevald står du på scenen, som politisk sakkunnig har du en tjänstemannaroll. Men jag ångrar inte valet för en sekund.

Hemma vid föräldrahemmet i Segersta ligger löven som ett täcke på marken. Huset som familjen ska flytta in i är helt utrivet och håller på att renoveras. Den lilla stugan på tomtens utkant får agera hem tills allt är på plats.

Med en kopp kaffe i handen minns Magnus Demervall tillbaka till början av hans politiska karriär.

– Jag sågs nog som en påläggskalv inom Centerpartiet. Personligen tyckte jag att det var orimligt. Jag var helt inställd på att bli byggnadsingenjör. Politik var bara ett intresse vid sidan av, säger han samtidigt som skrattrynkorna i ögonvrån visar sig.

Han hörde till ett gäng unga drivna personer som lyckades ta sig in i politiken vid millennieskiftet. De äldre ärrade politikerna hade inget annat val än att släppa dem.

– Att vara ensam ung politiker i en hel kommun är inte roligt. Jag hade tur på det sättet, vilket gjorde att jag hade ett annat sorts stöd.

Som stabschef såg han till att Annie Lööfs liv fungerade. Planerade var hon åkte och var hon inte åkte. Han såg till att hålla henne uppdaterad och informerad i alla frågor, hade personalansvar och jobbade samtidigt med partiets strategiska arbete. Dessutom hanterade han alla gemensamma förslag som Alliansen tog fram.

– Enormt mycket tid gick åt till att läsa och svara på mejl samt prata i telefon för att hålla alla uppdaterade på vad som hände. Egentligen hann jag aldrig med det jag egentligen skulle göra om dagarna. När jag kom hem var jag där fysiskt, men ofta på andra ställen rent mentalt. När vi lagt sonen på kvällen fick jag ta tag i uppgifterna jag inte hunnit med på dagen.

Den största politiska krisen som inträffade medan han arbetade för Annie Lööf skedde strax före jul 2012. Då briserade nyheten om Centerns idéprogram, där ja till månggifte och slopande av landsgränser fanns med som förslag.

– När kvällspressen började skriva om det var Annie Lööf och flera andra centrala personer borta. Så jag fick avbryta min semester för att hantera det.

Det blev en hektisk tid för alla inom Centerpartiet. Magnus telefon ringde konstant och på en dag räknade han till 137 samtal.

– Trots att Annie Lööf gick ut och dödade förslagen omgående blev det väldigt, väldigt uppförstorat i media. Skadan var så stor redan när snöbollen hade börjat rulla, säger han.

Idéprogrammet var aldrig tänkt att antas utan diskussion och omarbetning. När partiet gått igenom programmet och beslutat om den slutliga versionen fanns inte månggifte kvar. Som Magnus minns det blev i stort sett alla medlemmar nöjda. Tyvärr fick inte det lika stor uppmärksamhet i media, enligt honom.

– Har jag ett råd till mina efterträdare så är det att aldrig tillåta presskonferenser i juletid. Risken är att små saker blir väldigt stora, under nyhetstorkan.

Efter höstens val, där Alliansen förlorade, packade han ihop sina saker på Näringsdepartementet i Stockholm.

Men beslutet att lämna Stockholm hade han och familjen redan tagit innan valet. Senast till våren var tanken att de skulle flytta upp till Hälsingland. I och med regeringsskiftet kunde bytet ske snabbare än så.

Nu väntar ett helt annat liv. Vid årsskiftet kommer familjens andra barn.

– Jag är klar med Stockholm. De senaste fyra åren har jag heller inte kunnat ta del av alla fördelar som Stockholm har. Jag hade aldrig tid att gå på bio, äta sushi eller ta en öl på någon krog.

I och med flytten hem till Hälsingland lägger han den politiska karriären på hyllan. Han har inga planer på att ta på sig politiska uppdrag. I stället ska han fokusera på sitt nya företag som han startat tillsammans med hans fru Frida Demervall. Framför allt kommer de att fokusera på att ge rådgivning och stöd till de som vill förstå politiska processer, arrangera föreläsningar samt ägna sig åt opinionsbildning.

– Det finns en risk att jag kommer att klättra på väggarna. Men som det ser ut just nu kommer jag kunna få utlopp genom uppdragen i företaget.

Han går därmed från att vara i tjänst 24 timmar om dygnet till ett relativt lugnt och stillsamt familjeliv i Segersta.

– Det blir skönt. Samtidigt försöker jag vänja mig vid att bara få några samtal om dagen och endast 15 mejl. Det är en situation jag inte är van vid.

Annons