Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många obehöriga söker till gymnasiet

Friskolan Hälsingegymnasiet i Bollnäs har nu fler sökande än Voxnadalens gymnasium i Edsbyn inför höstterminen.

Annons

Efter omsökningsperioden till gymnasieskolorna, har elevantagningen för Dalarna och Hälsingland gjort en sammanställning över sökbilden för de olika gymnasieprogrammen. Siffrorna visar antalet förstahandssökande – och hur många av dem som fortfarande är obehöriga till nationella program.

Torsbergsgymnasiet i Bollnäs med sina tio nationella program – sex yrkesprogram och fyra studieförberedande – har den högsta andelen obehöriga sökande. 84 av de 212 som sökt till skolan i första hand saknar behörighet i dag.

Friskolan Hälsingegymnasiet i Bollnäs med sina tre studieförberedande program, har rekordmånga sökande – 127 stycken. 24 av eleverna som sökt dit, kommer från grannkommunen Ljusdal.

Voxnadalens gymnasium i Edsbyn har 111 sökande. Skolan har två yrkesprogram och fyra studieförberedande.

I Bollnäs kommun finns också friskolan Hälsinglands naturbruksgymnasium, där företaget Naturlära i Hälsingland AB godkändes som huvudman så sent som i början av april. Då hade ordinarie ansökningstid inför hösten redan gått ut.

Efter omsökningsperioden i april/maj finns hittills sju förstahandssökande till den planerade naturbruksutbildningen med inriktning mot ridsport på Bergåkra gård mellan Arbrå och Järvsö. Enligt företagets vd Karin Ånöstam kommer elever att antas ända fram till terminsstarten, med anledning av att skolan är så ny.

Mer läsning

Annons