Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritet i KS för bandyhall: "En möjlighet att lyfta SJ-området ur sin törnrosasömn"

Artikel 6 av 13
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Liberalernas Peter Nordebo och Vänsterpartiets Maria Mörk är fortsatt mot planerna på en bandyhall på SJ-området. Men en klar majoritet i kommunstyrelsen röstade för förslaget.

Annons

Fastigheten Bro 4:4 på SJ-området i Bollnäs. En majoritet i kommunstyrelsen ställer sig nu bakom att bandyklubbens fastighetsbolag ska få köpa den, under vissa förutsättningar.

Läs mer: Beslut om bandyhall på SJ-området i dag – dags för politikerna att visa färg

Under förutsättning att Bollnäs Gif Bandys nybildade fastighetsbolag kan visa att de kan bygga och driva en bandyhall utan att kommunen behöver skjuta till mer än 7 miljoner kronor om året så tycker en majoritet av politikerna i kommunstyrelsen att kommunen ska ställa sig bakom planerna och sälja fastigheten Bro 4:4 på SJ-området.

Det stod klart när kommunstyrelsens sammanträde under torsdagen. Endast två av femton ledamöter är mot planerna: Peter Nordebo (L) och Maria Mörk (V).

– Liberalerna tycker att det finns andra och vettigare användningsområden för det här historiska området, förklarade Peter Nordebo.

Han yrkade på att miljö- och byggnämnden i stället skulle få i uppdrag att starta arbetet med att utveckla fastigheten för andra ändamål.

Peter Nordebo (L) vill inte ha någon bandyhall på SJ-området.

Som vi tidigare berättat har Centerpartiet svängt från motståndare till förespråkare för ett hallbygge.

– Vi ser det här som en möjlighet att lyfta SJ-området ur sin törnrosasömn, sa partiets gruppledare Bengt-Olov Renöfält under kommunstyrelsemötet.

Bengt-Olov Renöfält (C), yrkade bifall till förslaget.

Enligt kommunens fastighetschef Per Molin är 7 miljoner kronor om året ungefär samma summa som den tidigare planerade hallen på Sävstaås skulle ha kostat kommunen. Skillnaden mellan det förslaget och det nuvarande är, förutom läget på hallen, att kommunen inte behöver ta samma typ av ekonomiska risker. Sävstaåsbygget var beroende av ett kommunalt lån på 61 miljoner kronor. Det planerade SJ-bygget ska däremot finansieras med ett lån från fastighetsbolaget Kvalitena.

Läs mer: Här är mannen bakom bandyhallen

Marina Nilsson (C) poängterade att den viktigaste faktorn bakom hennes partis fotbyte är just att det finns ett tydligt kostnadstak i det nya förslaget.

Marina Nilsson (C) tycker det är viktigt att kommunen inte ska ta någon ekonomisk risk i hallprojektet.

– Kommunen ställer sig inte i risk utan vi förbinder oss att betala en viss summa under en viss tidsperiod. Blir det problem får klubben vända sig någon annanstans, sa hon och yrkade bifall till förslaget.

Det gjorde även ledamöterna för Socialdemokraterna, Bollnäspartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Läs mer: Unik grafik – Se hur Bollnäs Bandy vill förvandla SJ-området

Miljöpartiet tycks däremot ännu inte ha bestämt sig för vad de tycker i frågan. Göran Sjöstedt (MP) yrkade inte bifall men reserverade sig inte heller mot beslutet.

Däremot gick han upp i talarstolen och sa att han är positiv till att kommunen ställer tydliga villkor på bandyklubbens fastighetsbolag, men att han velat ha uppgifter om vilka kringkostnader ett hallbygge skulle innebära för kommunen i form av infrastruktur och liknande i anslutning till hallen.

Den 27 juni är det dags för kommunfullmäktige att fatta det avgörande beslutet i frågan.

Alla artiklar i
Bandyhall i Bollnäs
Annons