Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackbygget äntligen i gång

/
  • Jan-Erik Wall, ordförande i Arbråmackens ekonomiska förening, knyter näven över att mackbygget äntligen är i gång. Övriga i styrelsen är, från vänster, Ulf Jansson, Magnus Lund och Sara Eriksson.

Det har hackat lite på vägen, men nu har mackbygget i Arbrå startat.
I mitten av mars, någon gång under vecka 11, ska allt vara klart.
- Efter sedvanlig tröghet i regelverket känns det härligt att vi äntligen är i gång, säger Jan-Erik Wall, ordförande i Arbråmackens ekonomiska förening.

Annons

I måndags drog Bror Hansson från Vallsta in med sina maskiner vid korsningen mellan riksväg 83 och Galvvägen och började gräva för anläggandet av en 2 000 kvadratmeter stor asfaltyta. Bensin- och dieseltankar ska ner i backen och ovan jord placeras två pumpar med två munstycken vardera.

Macken blir obemannad, men ändå inte. I gamla Jan-Eriks El alldeles intill öppnar kedjan Time en franchisingbutik med liknande sortiment som vid en bemannad station. Den ska drivas av Emelie Isaksson och hon har redan anställt en medarbetare, Malin Tvärberg. Båda kommer närmast från Ica i Arbrå.

För att kunna klara finansieringen av macken har folk och företag satsat pengar i andelar á 500 kronor. På torsdagen hade 449 000 kronor kommit in den vägen.

- Nu, när bygget kommit i gång och folk ser att det verkligen händer någonting, räknar vi med att fler tecknar sig för andelar, säger Ulf Jansson.

Ulf Jansson hyser inga tvivel om att man når en halv miljon, vilket hela tiden har varit målet. Privata personer har varit duktiga på att teckna andelar, däremot finns en del övrigt att önska från företagen i Arbrå.

Inte minst från Fortum. Eljätten har inte tecknat några andelar alls.

- Därifrån är intresset noll och det gör oss förstås besvikna, säger Ulf Jansson.

- Fortum här säger att det är huvudkontoret i Finland som bestämmer och att det inte är någon mening att vända sig dit. Det skulle i alla fall bli ett nej.

Arbrås andra stora företag, Bruks, har också lämnat ett negativt besked. Där hänvisar man till varsel och ont om pengar.

Arbråmackens ekonomiska förening samarbetar med bensinleverantören Eco-Oil i det gemensamma bolaget Eco-Oil i Arbrå AB. Bakom namnet Eco-Oil döljer sig Ulf Brodén från Kovland utanför Sundsvall.

Han satsar resten – ungefär 1,5 miljon – av det nödvändiga kapitalet och Brodén är också den som ska driva stationen. Jan-Erik Wall och gänget ska sköta den dagliga skötseln.

Brodén har sedan tidigare en motsvarande automatstation i Torpshammar i Ånge kommun.

Mer läsning

Annons