Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lust & Lära vill börja ta emot nyanlända elever

/
  • Peter Nyman, ordförande i Friskolan Lust & Lära i Bollnäs.

Lagstiftning gör många friskolor bundna av sitt kösystem. De får inte göra undantag för nyanlända. Men det ser ut att ändras och Lust & Lära vill ta emot den här gruppen elever.

Annons

För att förhindra att friskolor godtyckligt tar in elever finns krav på att de har ett kösystem som följs. I praktiken gör det att bara är friskolor med lediga platser och utan kö som kan ta emot nyanlända elever. Men det här ser ut att kunna ändras inom kort.

Läs också: Större klasser på Lust och Lära

Friskolan Lust & Lära kan i dag inte ta emot nyanlända elever, men skolan är intresserad av att börja göra det och för nu en diskussion med kommunen.

– Jag tog upp det med skolchefen och BUN:s ordförande för några veckor sedan. Men vi har inte kommit någon vart än. Vi vet för lite och det är fortfarande oklara regler om hur det ska bli, säger Peter Nyman, ordförande i Friskolan Lust & Lära i Bollnäs.

Öppningen kom i och med migrations- och integrationsuppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna för två veckor sedan. En av punkterna i överrenskommelsen är att friskolor ska få samma möjligheter som kommunala skolor att ta emot asylsökande och nyanlända elever. Men exakt hur det ska gå till är inte bestämt.

Nu har Friskolornas riksförbund också kommit med förslag att regeringen ska tillåta en försöksverksamhet, som gör att friskolor kan ta emot den här gruppen av elever.

– Det är rent samhällsmänskligt, vi måste också ställa upp. Det måste alla göra, säger Peter Nyman.

Friskolan Lust & Lära är nu Bollnäs största högstadieskola och har kritiserats av vissa för att ha bidragit till en mer segregerad skola i Bollnäs kommun.

Läs mer: Extrem resultatskillnad mellan skolor

– Vi är inte den som vill medverka till segregation, men lagstiftningen med antagningsregler ställer till det. Vi väljer inte ut elever på något vis utan det är anmälningsdatum som avgör, säger Peter Nyman.

Läs också:

Resursfördelningen mellan Bollnäs skolor görs om

Mer läsning

Annons