Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lunchkostnader analyseras igen

Vad blir egentligen de ekonomiska konsekvenserna av att 15-timmarsbarn inte länge får lunch i förskolan – och att personalen inte får gratis lunch vid pedagogiska måltider med barnen?

Det vill barn- och utbildningsnämnden nu ha en djupare analys av så fort som möjligt.

Annons

Efter kritik från föräldrar – och frågor som det inte finns svar på – föreslog nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) på onsdagen att tjänstemännen på förvaltningen ska utreda matkostnaderna, utifrån ett kommunperspektiv.

- Vi har fått besked från kostenheten om att matkostnaden för nämnden minskar med sammanlagt 2,4 miljoner kronor per år, om vi drar in lunchen för 15-timmarsbarn i förskolan och personalens pedagogiska måltider i skola och förskola. Men vi vet inte om det kan slå tillbaka och leda till ökade portionspriser i stället, motiverade Lahenkorva.

Nämndens vice ordförande Ingrid Hammarberg (FP) höll med:

- Bättre sent än aldrig – om man kommer till insikt om att detta har vi inte riktigt tänkt på, sa hon. Men jag vill gärna ha ärendet tillbaka till nästa sammanträde i december.

Beslutet blev enligt Jan Lahenkorvas förslag – att det ska göras en djupare konsekvensanalys av nettobesparingen från ett kommunperspektiv och att resultatet ska redovisas snarast möjligt.

- Men beslutet att dra in luncherna för 15-timmarbarnen och de pedagogiska måltiderna från årsskiftet gäller fortfarande, påpekade han.

Mer läsning

Annons