Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luft under vingarna

/
  • När flygplanet i Sundsvall gick sönder åkte Isabelle Nylander till Bollnäs flygklubb för att fortsätta sin flygutbildning.
  • Isabelle Nylander har alltid varit intresserad av flygplan. För ett halvår sedan tog hon steget att påbörja flygcertifikatutbildningen. Drömmen är att i framtiden arbeta som pilot och flyga stora plan.

När 20-åriga Isabelle Nylander skulle göra sin första ensamflygning under flygutbildningen slutade motorn att fungera. Utelämnad åt ödet lyckades hon ändå landa det trasiga planet helt på egen hand.– Chocken kom först efter att jag landat, säger Isabelle.

Annons

Det var under en start och landningsövning som motorhaveriet inträffade. Efter att Isabelle avklarat tre stycken starter och tre landningar klev läraren ur planet för att hon skulle få göra övningen utan honom vid sin sida.

Starten gick som den skulle men 250 meter upp i luften stannade plötsligt motorn.

– Jag hann inte tänka på något annat än att flyga planet samtidigt som jag var tvungen att hitta det bästa landningsstället, säger hon.

Väl ner på marken kom chocken över vad som precis inträffat. Medan hon satt kvar inne i planet kom flygläraren springandes över fältet.

– Han var också helt skakis och kastade sig om mig och gav mig en kram och berömde mig för hur duktig jag var, säger hon.

Planet hon flugit med fick flygförbud och Sundsvalls segelflygklubb där hon gjorde utbildningen hade inget annat plan att erbjuda henne för att hon skulle kunna fullfölja utbildningen.

Därför vände Isabelle sig till Bollnäs flygklubb.

Teoriläraren Claes-Göran Norell vid Bollnäs flygklubb tycker det är bra att hon fullföljer utbildningen och inte lägger av bara för att hon råkat ut för detta.

– Det finns ju risker med allt. Men det var ju tur i oturen att hon var så pass nära landningsbanan när hon fick motorbortfallet, säger han.

Isabelle är väl medveten om riskerna med det är ändå inget hon oroar sig över.


– Det viktiga i en sådan här situation är att fokusera och inte få panik. Då är det lätt att man bara släpper spakarna, säger hon.

Trots incidenten tvekar Isabelle inte en sekund på att göra klart utbildningen och ta sitt flygcertifikat.

– Det här är ju det häftigaste som finns.

Mer läsning

Annons