Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotteri för framtiden

/
  • Mia Berg ställer ut lottovinsterna. Alla pengar går direkt till flyktingar i Europa.
  • Mia Berg, föreståndare på Röda Korset i Bollnäs.

För att hjälpa de personer som flyr med båt över Medelhavet anordnar Röda Korset i Bollnäs ett lotteri.

Annons

Sedan en vecka tillbaka står en alldeles speciell bössa på Röda Korsets kassadisk. "Från flykt till framtid" står det med vitröda bokstäver. Att föreningen samlar pengar till behövande runtom i världen är inget nytt, men efter den senaste tidens uppmärksammade flyktingström genom Europa riktar man nu insatserna till områdena kring Medelhavet.

– Bilden på den lilla pojken Alan, som drunknade i Medelhavet, har startat en lavin. Nu har folk fått upp ögonen för vad det egentligen handlar om, säger Mia Berg, föreståndare på Röda Korset i Bollnäs.

Hon plockar upp några paket strumpor och lägger bredvid bössan. Det är dags för butikens andra, extrainsatta lotteri. Mia Berg har samlat ihop ett vinstpaket med olika grejer från butiken, vilket en lycklig vinnare får ta del av. Kläder, inredning, smått och gott. Pengarna går direkt till akut nödhjälp, såsom medicin och mat, som delas ut på stränderna i Grekland och Italien, flyktinglägren i Syrien och gränsen mellan Ungern och Serbien. Bollnäsbutiken skänker även uppemot 50 000 kronor till På flykt-insamlingen, något blivit möjligt genom privata donationer. Det enorma engagemanget gläder föreståndaren.

– Det är helt otroligt, säger Mia Berg.

Mer läsning

Annons