Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lötens Handel drabbades hårt

/
  • Nicklas Fredriksson driver Lötens Handel i Rengsjö. Cirka 40 000 kronor har han förlorat i förstörda varor och utebliven försäljning i spåren efter stormen Dagmar. Men nu är frysen fulladdad igen.

I september förra året övertog Nicklas Fredriksson Lötens Handel i Rengsjö.

Tre månader senare kom stormen Dagmar och ställde allt på ända.

Annons

Annandagen 2011 kommer Nicklas Fredriksson inte att glömma i första taget. Stormen Dagmar tog Rengsjö med – storm och Lötens Handel drabbades hårt.

I 30 timmar var strömmen borta och ännu längre, en hel vecka, tog det innan den fasta telefonen, inklusive fax och andra beställningskanaler, var tillbaka.

Nicklas beräknar att varor för cirka 20 000 kronor gått till spillo på grund av elavbrottet. Lika mycket tror han att han sålt varor för på annandagen, som är en bra handlardag, om allt varit som det skulle.

Totalt 40 000 kronor, således, vilket är en ganska ansenlig summa för en handlare på en liten ort som Rengsjö.

Klockan 08.30 på tisdagsmorgonen den 27 december kom strömmen tillbaka och mardrömmen var över.

Efterarbetet, bland annat i form av kontakter med nätbolag och försäkringsbolag, pågår fortfarande. Niklas tillbringar rätt mycket tid framför datorn för att leta och läsa på vad som gäller.

Ryktena på byn går om att Fortum, delvis eller helt, försöker sätta 12-timmarsregeln ur spel. Eller att de, till och med, försöker blåsa sina nätkunder helt.

- Oavsett hur det blir, om vi får ersättning enligt 12-timmarsregeln eller inte, känns det inte bra att Fortum försöker krypa ur sitt ansvar, säger Nicklas.

Ryktena talar delvis sanning, visar det sig. Fortum avser att tillämpa jämkning (se länk), vilket innebär en lägre elavbrottsersättning till kunderna.

Lötens Handel gör av med 117 000 kilowattimmar per år och nätkostnaden ligger på drygt 32 000 kronor. Det betyder, enligt siffror Nicklas hittat på Fortums hemsida, att han får tillbaka 12 000 kronor.

Men det var före Fortums utspel om jämkning. Nu kommer den summan att reduceras.

Mer läsning

Annons