Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal satsning ska halvera ungdomsarbetslösheten i Bollnäs

/

Var fjärde ungdom i Bollnäs kommun är arbetslös. Men den siffran ska halveras till 2019. Det är en del i en ny lokal överenskommelse mellan Bollnäs kommun och arbetsförmedlingen.

Annons

Delegationen unga till arbete, Dua, tillsattes förra året av regeringen för arbetsmarknadspolitiska åtgärder på lokal nivå. Intresset hos landets kommuner har varit stort.

Läs mer: Första steg mot 90-dagarsgaranti

I juli hade 286 av 290 kommuner undertecknat avsiktsförklaringen, bland dem Bollnäs.

Som en del i arbetet görs lokala kartläggningar ute i kommunerna i målgruppen unga i åldern 16 -24 år. Bollnäs kommun är nu klar med sin kartläggning som gjorts i samverkan mellan arbetsförmedlingen, kommunen och Bollnäs folkhögskola.

– De jag reagerat på är alla de som ramlar mellan stolarna och det stora antalet unga som saknar gymnasiekompetens, säger Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef södra Hälsingland.

Kartläggningen visar att det under läsåret 2014/2015 fanns nästan 60 elever som lämnade grundskolan utan att vara behöriga att gå gymnasiet. Samma läsår var det 64 elever som inte slutförde sin gymnasieutbildning. Av de avhoppade gymnasieeleverna var det bara 26 stycken som på vårterminen hade någon identifierad aktivitet eller insats, så som studier, föräldraledighet, arbete eller studie- och yrkesvägledning.

I oktober var totalt 404 unga i åldrarna 18-24 år inskrivna på arbetsförmedlingen, av dem hade 270 någon slags aktivitet eller åtgärd. Det innebär att lite drygt var fjärde ungdom i Bollnäs är arbetslös. Kommunen har den åttonde högsta ungdomslösheten i hela Sverige. Men det ska också förstås i ljuset av att kommunen har jämförelsevis många unga nyanlända under 25 år som är inskriven i den tvååriga etableringen.

Läs också: Så många asylsökande tar din kommun emot

Nu i dagarna har kommunalrådet Marie Centerwall och Mohamed Chabchoub från arbetsförmedlingen undertecknat en gemensam överrenskommelse om samverkan för att minska arbetslösheten. Den sträcker sig från första januari 2016 till sista december 2019 och målen är högt ställda.

Under den här tiden ska arbetslösheten bland unga halveras. Alla elever i kommunen som är klara med grundskoleutbildningen ska ha behörighet att studera på gymnasiet. Antalet avhoppade elever på gymnasiet ska halveras. Det samma gäller unga hushåll som på grund av arbetslöshet har försörjningsstöd – i augusti i år var det 68 hushåll som hade det.

I Ovanåkers kommun kommer en liknande överenskommelse att tas fram inom kort.

Läs också:

Studiebesök ska hjälpa unga arbetslösa

Mer läsning

Annons