Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig drog ökar igen

Nio överdoseringar av GBL under jul- och nyårshelgen talar sitt tydliga språk.

Den dödligt farliga drogen är på väg tillbaka i Bollnäs.

Annons

- Just nu känns det som om vi är inne i en uppgång – igen, säger narkotikautredare Torbjörn Bolkéus.

Han berättar att polisen har fått in tre anmälningar om överdoser. Men enligt socialtjänsten och andra organisationer som jobbar med drogrelaterade frågor rör det sig om minst sex till.

- Jag har varit ledig under julhelgen och har inte hunnit sätta mig in i situationen riktigt än, men enligt min uppfattning så betyder det här att vi än en gång ser en uppgång av användandet av GBL i Bollnäs, säger Torbjörn Bolkéus.

Vid den husrannsakan som gjordes hemma hos 27-åringen under helgen fann polisen en flaska med en liter klar vätska. Innehållet är nu på analys, men misstanken är att det rör sig om GBL.

- Vi väntar på svaret, men en liter räcker till många rus. Problemet är att en liten överdosering av substansen kan innebära döden. Vi har redan fyra dödsfall i Bollnäs som härrör sig till droger och vi vill absolut inte ha fler, säger han.

Frågan är bara hur man ska komma till rätta med problematiken. Enligt krimchefen Anneli Segerqvist, som lämnar sin tjänst i dag torsdag, är drogerna Bollnäs största problem – ett problem som inte kan lösas utan resursförstärkningar.

Mer läsning

Annons