Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet överskotti skolbudgeten

Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs redovisar ett överskott på 577 000 kronor för 2011 – när underskottet på 1,7 miljoner för naturbruksutbildningen på Nytorp har räknats bort.

Annons

Bokslutet för 2011 är nu klart och har redovisades för nämnden. Där framgår att det underskott på drygt 22 miljoner kronor, som prognoserna pekade mot i somras, vändes till ett litet överskott på en halv miljon kronor vid årets slut. Men då har underskottet för gymnasieutbildningen på Nytorp i Arbrå under året räknats bort. (Kommunfullmäktige har beslutat att utbildningen ska läggas ner i kommunal regi och att barn- och utbildningsnämnden inte behöver stå för underskotten under avvecklingstiden.)

Förklaringen till att det ekonomiska resultatet blev betydligt bättre än väntat, är att de beslutade personalminskningarna på framförallt gymnasiesärskolan Höghammar – och därmed lönekostnaderna – har kunnat genomföras snabbare än beräknat.

- Det är resultatet av mycket hårt arbete från anställda, chefer och fackliga organisationer, sa förvaltningschefen Inga Malm vid nämndens sammanträde häromdagen.

Trots att budgeten som helhet gick med ett litet plus 2011, så redovisas ett underskott på 8,7 miljoner för gymnasieskolan – varav närmare fyra miljoner gäller Höghammar. Att budgeten ändå gick ihop, beror på att kostnaderna för skolskjutsar, elevhälsa och kompetensutveckling blev mindre än budgeterat – och att för- och grundskolorna sammanlagt redovisar ett mindre överskott.

Att barn- och utbildningsnämnden nu slipper ta med sig en "ryggsäck" med budgetunderskott till 2012, innebär dock inte att de ekonomiska problemen för skolan är över. Nämnden hade fått 15 miljoner kronor extra i budgeten för förra året– och det har man inte i år. Dessutom ska 4,9 kronor av årets budget gå till ökade hyror och en ny kommunal IT-plattform.

Mer läsning

Annons