Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare för krogar i fjällen

/
  • Christer Skoglund långpendlar själv från Bollnäs till jobbet som alkoholhandläggare i Härjedalens kommun.

I Härjedalen tillåts det som inte medges i södra Hälsingland. Restaurangerna får ha öppet längre och kraven på antalet rätter för ett serveringstillstånd är lägre.

- Vi vill göra det enklare för näringen, säger alkoholhandläggaren Christer Skoglund.

Annons

Härjedalens kommun har, som vi berättade på torsdagen, inte samma policy som Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn när det gäller antalet rätter vid ett stadigvarande alkoholtillstånd.

Medan kravet i södra Hälsingland är minst fem förrätter, fem huvudrätter och fem desserter är fördelningen där 3–5–3.

Härjedalen följer alltså inte statliga Folkhälsoinstitutets rekommendation.

- Det är vi inte ensamma om. Det finns många kommuner i landet som valt en annan linje, säger Christer Skoglund, som själv var drogsamordnare i Bollnäs innan han fick sitt nuvarande jobb.

- Vi anser inte att vi bryter mot alkohollagen.

I fjällkommunerna tillämpas nu gemensamma riktlinjer. Härjedalen har samma regler som exempelvis Malung–Sälen, Åre och Storuman (med turistorten Tärnaby). De har tagit fram de lokala regelverken tillsammans. Och även restaurangbranschen fick säga sitt innan policydokumenten där antogs

Men Christer Skoglund understryker att det inte ska uppfattas som en slappare inställning.

- Inte alls. Vi gör också massor av kontroller och ingriper direkt om vi upplever att det förekommer ordningsproblem eller överservering av alkohol.

- Men vi tar tag i problematiken omgående istället för att, som i södra Hälsingland, skicka papper fram och tillbaka. Det har lett till att vi har mycket goda kontakter med krögarna. Vi känner att de har förtroende för oss.

Alla restauranger i fjällkommunerna får även ha öppet till klockan två på natten utan extra tillstånd. I Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn ska det normalt vara stängt senast 01.00.

Mer läsning

Annons