Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Restaurangskolan skapade Hälsingepirog

/

Restaurangskolan har haft ett spännande skogligt besök av en kvinna klädd i vargskinnsfäll!

Annons

Restaurangskolan gillar att jobba ut mot verkligheten på olika uppdrag. Så när vi fick ett uppdrag för att utveckla utflyktsmat av Diana Sandell som arrangerar hästturer i Långhed så påbörjades arbetet. Uppdraget innebar att förslagen skulle ge en god känsla av Hälsingland utifrån vår skog och mark och passa att serveras under turen i deras koja i skogen.

Eleverna i årskurs 1 tog sig an uppdraget och har under några dagar jobbat fram en Hälsingepirog. I den finns nötfärs från en lokal producent där djuren bara äter gräsbete och får ingen antibiotika. Lingon och trattkantareller direkt från skogen ger pirogen både känsla och smak av vad naturen har att ge. Grahamsmjöl i pirogdegen ger en lite grövre känsla – inte så grovt som barkbröd givetvis men lite fibrer är det! Till utflyktsmaten tänker vi oss egenkokt lingondricka, den fungerar både varm eller kall eller varför inte en god nötbuljong kokt på fina nötben.

De som är glutenintoleranta eller laktosintoleranta har eleverna tänkt på också och arrangerade provsmakning även på dessa piroger. Nu återstår att prisberäkna och göra kalkyl kring pirogerna som ett led i kursen Entreprenörskap.

I fredags var det var dags för provsmakning! RL-eleverna fick höra goda vitsord om pirogerna av både Diana Sandell och skolans rektor Bertil Lundqvist som var inbjuden. Diana Sandell funderar nu på hur många piroger hon behöver och ger sen uppdraget till eleverna att börja tillaga och baka de goda Hälsingepirogerna!

Klassen ser fram emot att åka till Långhed för att få åka på en hästutflykt med de starka nordsvenska hästarna som väntar på dem. Blir hur spännande som helst och planeringen är i full gång – vi hoppas nu på snö så den rätta stämningen faller in och stjärnorna kan gnistra och glimma när vi drar fram i skogen med alla hästar och bjällerkrans och stämningen är på topp!

Margareta Englund

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons