Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Kajakpaddling för nybörjare med Friluftsfrämjandet

/

Arbrå friluftsfrämjande har hållit en kajakkurs i Ankarmon, Iggesund.

Annons

Kursen inleddes med en timmes genomgång av olika kajakmodeller, kajakutrustning, kläder, paddlar, flytvästar och säkerhetsutrustning.

Näsviken kajak- och fritidskunnige och entusiastiske Jonas Rasmusson höll ett föredrag med betoning på att man inte behöver de dyraste prylarna som finns inom kajakverksamhet. Därefter hölls paddelinstruktioner och paddling i en lugnare del av sjön, eftersom den kraftiga sydvästvinden gjorde det omöjligt att paddla ut från badstranden.

Det brukar inte ta så lång tid för nybörjare att fixa till styrningen och få kajaken på rätt kurs. Man är spänd och fokuserad, så är det alltid, och den här gången gjorde den kraftiga vinden det svårt. Trots detta lyckades gruppen paddla upp i motvinden och ut i sidvinden och landa med bravur upp på badstranden.

Deltagarna gnuggades sedan i olika paddeltekniker. Som att upphäva en kapsejsning genom stöttning, kanta kajaken för styrning åt vänster/höger, bakåtpaddling, sidoförflyttning med mera. Trots den kraftiga vinden var det bara en av deltagarna som kapsejsade i samband med momentet stöttning. Men, hennes glädje gick inte ta miste på, hon blev upprymd och glad att hon gjorde det!

Efter lunch var det dags för den blöta tillställningen som jag döpt kamraträddningen till. Men först en torräddning på land. Alltså, hur man tar sig upp i kajaken med hjälp av en kamrat. Hela genomgången präglades av glädje, skratt och humor. Sedan var det dags att göra övningarna på djupt vatten, vilket gick galant.

Kursen avslutades med en kort strandnära paddling, alla var avslappnade och höll rytmisk paddelstil. Det är detta som är så fantastiskt som ledare, att få se och uppleva hur deltagarnas oro övergår i glädje och självförtroende när de blir redo för att utvecklas till kajakpaddlare.

Inge Bäckström, kajakledare Friluftsfrämjandet Arbrå

Mer läsning

Annons