Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget satsar i Bollnäs

/

I april öppnar landstinget sin nya hälsocentral i polishuset. Det blir första gången sedan 2005 som Bollnäsborna har två hälsocentraler att gå till.

Annons

Det är andra gången som landstinget öppnar en helt ny hälsocentral sedan hälsovalet infördes för snart tre år sedan. I dag driver Aleris hälsocentralen i sjukhuset. Det är Hälsinglands största hälsocentral med 18 044 patienter och 14 329 av dem har valt att lista sig där. Landstinget har inte gjort någon marknadsundersökning, men det finns 3 715 olistade patienter att ta sig an.

– Vi vet att det finns en efterfrågan på en hälsocentral centralt i Bollnäs, säger Ulla Waxin, divisionschef för primärvården.

Den nya hälsocentralen ska drivas i mindre skala.

– Vårt mål är 4000 patienter, men vi anställer inte personal för så många i början. Vi kommer att utöka steg för steg, säger Ulla Waxin.

Landstinget investerar två miljoner kronor i lokaler och inventarier för hälsocentralen. Åtta personer anställs till en början. Landstinget har tidigare haft problem med rekryteringen i Hälsingland. Förra året var hälsocentralerna i Kilafors, Edsbyn och Delsbo beroende av hyrläkare, nu är det bara den i Alfta som är det. Ulla Waxin oroar sig inte för den nya hälsocentralens personalförsörjning.

– Vi har fått väldigt många sökande av alla kompetenser, säger hon.

Länets hälsocentraler får pengar från Hälsovalskontoret beroende på hur många patienter de har. De får 2 500 - 3000 kronor per patient, summan beror bland annat på patientens ålder. I år delar Hälsovalskontoret ut totalt 1 261 miljoner kronor till hälsocentralerna utifrån var patienterna är registrerade.

Landstinget sätter skattebetalarnas pengar på spel, förklarar Berit Fredricsson, chef för Hälsovalskontoret.

– Att starta hälsocentraler är ett risktagande för både landstinget och privata vårdgivare. De får inte pengar i något sorts bidrag i förväg, i så fall finns risken att hälsocentraler öppnas och läggs ner direkt, säger hon.

Ulla Waxin är inte orolig för att satsningen på den nya hälsocentralen i Bollnäs ska slå fel.

– Den kommer att finansieras genom patienterna som listar sig där, säger hon.

I början av året kritiserade Konkurrensverket landstingen, däribland Gävleborg, för att för att hålla sina egna hälsocentraler under armarna genom att gå med underskott. Det hotar konkurrensen på fria villkor eftersom de privata hälsocentralerna inte får några extra pengar. 2011 gick primärvården back med tio miljoner kronor. I år väntas den gå plus minus noll.

– Vårt uppdrag på Hälsovalskontoret är att se hur aktörerna sköter uppdraget. Vi har inte som uppdrag att följa deras ekonomi, säger Berit Fredricsson.

Mer läsning

Annons