Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddat för festival vid stranden

/
  • Den stora scenen vid Karlslundsfestivalen färdigställdes på onsdagen. Även en mindre scen finns på festivalområdet.

Första året för Karlslundsfestivalen blir ett prövoår, säger arrangören och vd:n Henrik Jonsson. Men han vågar – nästan – lova att det blir en fortsättning:
– Vi ska utvärdera årets festival först, men vi har redan bokat området 29-31 juli nästa år och gjort en preliminär bokning för 2017.

Annons

Med premiären för Karlslundsfestivalen – där scenområdet ligger idylliskt beläget invid Ljusnan och Karlslundsbadets strand – bara timmar bort är det hektiska tider för Henrik Jonsson, mannen bakom arrangemanget:

– Det har varit otroligt mycket att ordna med. Det har inte varit bara det här alltså, men vi har koll på allt så nu är det bara att köra.

Hur är magkänslan, så här strax innan?

– Väldigt bra! Försäljningen av förköpsbiljetter har ökat massor de senaste dagarna, så mycket att vi snart inte tänker sälja fler, eftersom vi vill att folk ska kunna betala in sig på plats också. Och så verkar ju vädret vända lite också, värmen kommer på torsdag kväll kan vi väl säga haha.

Hur många besökare kalkylerar du med?

– Det är svårt att säga, men med tanke på förköpen och att vi har fler än tusen personer som klickat att de ska komma på vår Facebooksida, så borde det kunna bli en hel del. Men det beror ju på vädret också, blir det bra kan det komma 3 000 och blir det sämre kanske det bara kommer hälften.

Karlslundsfestivalen arrangeras av Rådanäs bryggeri, där Henrik Jonsson är ägare och vd. Biljetterna säljs genom ett av hans andra bolag.

– Vi har satsat på att arrangera allt själva, utan mellanhänder. Hela festivalen finns inom samma koncern, det är Rådanäs och en del dotterbolag som står bakom allt. Det är ett tryggt sätt att arrangera en festival på, med en stabil koncern bakom. Till och med kassasystemet är vårt eget, vi har tagit fram det till den här festivalen.

Henrik Jonsson har satsat på att göra Karlslundsfestivalen till en miljövänlig festival, med källsortering av sopor, närproducerade råvaror till maten som säljs och – inte minst – ekologisk öl.

– Vi har gjort en ny ekologisk öl speciellt för Karlslundsfestivalen, den kommer till Systembolaget till våren men har världspremiär nu.

Festivalen är även kontantfri, det är alltså endast kortbetalning som gäller.

– Vi satsar stenhårt på att allt ska skötas korrekt kring festivalen, inte en sedel ska kunna gå fel väg, det är en av anledningarna till att vi har skippat kontanterna, säger Henrik Jonsson.

Redan innan årets festival har startat så ger Henrik Jonsson ett löfte, åtminstone nästan, om att köra igen nästa år. Området är redan bokat sista helgen i juli 2016, berättar han.

Det låter som att det nästan är klart att du satsar igen nästa år?

– Det kan man nog säga att det är. Om nu bara Bollnäsborna ställer upp och kommer hit – så att vi går runt helt enkelt – då kör vi igen.

Vad ser du mest fram emot med premiärfestivalen?

– Att träffa alla glada Bollnäsbor som tycker det är skoj att man startar upp något nytt, som förhoppningsvis ska bli en tradition i stan.

Mer läsning

Annons