Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalitetssäkrat vård- och omsorgsprogram

/
  • Årets avgångselever på Torsbergsgymnasiets vård- och omsorgsprogram blir de första som kan vifta med sitt diplom efter avklarad utbildning.

På tisdagen invigdes Vård- och omsorgscollege i Bollnäs-Ovanåker. Med pompa och ståt firades att vård- och omsorgsprogrammet på Torsbergsgymnasiet äntligen fått sin kvalitetsstämpel.

Annons

- Det här har varit på gång länge nu, säger rektor Elisabet Järmens-Wallin. Det har gått fyra och ett halvt år sedan vi först började prata ihop oss med branschen.

Inom allt fler branscher inleds ett allt tätare samarbete mellan bransch och utbildare för att öka anställningsbarheten hos de nyutexaminerade eleverna. Så sent som i slutet av januari fick exempelvis industriprogrammen på både Voxnadalens gymnasium och Torsbergsgymnasiet kvalitetsstämpeln Teknikcollege.

- Under kommande decenniet står vi inför vår största utmaning hittills i form av stora pensionsavgångar och en växande grupp äldre människor, säger Monica Embretsen, personalstrateg på socialtjänsten i Bollnäs kommun. Det här ger arbetsgivarna ett utmärkt redskap för att kunna vara med och påverka utbildningen av sin kommande arbetskraft.

I februari 2011 startades officiellt Vård- och omsorgscollege Gävleborg, som ett resultat av att arbetsgivare och utbildningssamordnare kartlagt och utarbetat de utbildningsbehov som finns inom vård- och omsorgsområdet i länet. I den regionala styrgruppen träffas arbetsgivare, främst landstinget och kommuner, fackförbund och utbildningssamordnare i länet.

Ljusdal var först ut bland Hälsingekommunerna och nu har alltså även Torsbergsgymnasiets vård- och omsorgsutbildningar fått sin kvalitetsstämpel. Alla elever som klarat sina uppgifter kommer hädanefter att få ett diplom som visar att de är anställningsbara inom den lokala vården.

- Det är anställningsbarheten som är nyckeln, säger Monica Embretsen som är ordförande i den lokala styrgruppen för Bollnäs-Ovanåker.

Mer läsning

Annons