Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronor på verket

/
  • Elsa Knutssons fantasikrona.
  • Brudkronor, bröllopsbilder och till och med stolar ryms i utställningen.
  • Elsa Knutsson med en av sina egna kreationer.
  • Lampskärmar visade sig vara en lämplig kronmodell.
  • Ulla Westberg visar de gamla fotografierna. Den stora närmast till höger om henne är tagen 1864 av Anders Olsson, Änga.
  • Brudkronor i alla möjliga former och färger.

Nyslöjdade brudkronor och bröllopsbilder från mitten av 1800-talet samsas på årets sommarutställning på världsarvsgården Gästgivars i Vallsta.

Annons

Det var i vintras som idén kom till Elsa Knutsson på Arbrå Hemslöjdsförening. Sommarens utställning skulle vara på temat brudkronor. Tillsammans med Ulla Westberg, även hon från hemslöjdsföreningen, bjöd de in alla som ville till föreningen för att göra en brudkrona.

– Vi vill slå ett slag för kreativiteten. Om man tittar på kronorna här så syns det att det har varit fritt och fantasifullt, säger Ulla Westberg.

Kronorna är tillverkade av olika slags material och med hjälp av olika tekniker. Det finns kronor av trä, av lampskärmpar, med blommor av papper, med pärlor, piprensare och glitter bara för att nämna några variationer. Det är en färggrann och praktfull syn en möts av i utställningsrummet.

Men det är inte bara nyslöjdade brudkronor som ställs ut, utan även äldre bevarade kronor och bilder på de som en gång har burit dem.

På väggarna runtomkring borden med brudkronor hänger fotografier, det äldsta från 1864, och på fotografierna syns uppklädda brudpar och även ett och annat följe.

– När det rustades för bröllop smyckades gården, men bruden smyckades ännu mer, berättar Erik Nordin, ordförande i hemslöjdsföreningen.

Det fanns alltid en brudkläderska, oftast en ståndaktig dam från bygden, som ansvarade för att göra bruden fin. Tänk dagens stylister eller hårfrisörer innan ett bröllop. Men givetvis krävde utsmyckningen mycket pengar och det var inte något alla hade råd med.

Temat brudkronor präglar sommarens program på Gästgivars. Det kommer att hållas kurser där fler får möjlighet att göra en egen krona och i juli kommer en teater att spelas som avslöjar en alldeles särskild koppling mellan Gästgivars och just brudkronor.

Mer läsning

Annons