Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare arga över glasskioskens placering

Glasskiosken på Brotorget har fått en ny placering den här sommaren, medan torget byggs om. Krögaren Mustafa Chehade på intilliggande restaurang Como är starkt kritisk till den nya placeringen, som han anser skymmer utsikten från restaurangens uteservering: – Det skadar min verksamhet och jag förlorar intäkter.

Annons

Medan Brotorget i Bollnäs byggs om, har glasskiosken som tidigare stod invid Lindex-huset fått en tillfällig placering längs gågatan utanför Åhléns entré och invid restaurang Comos uteservering. Ett beslut som inte gillas av krögaren Mustafa Chehade.

– Man ordnar en fin uteservering, gör trevligt med blommor – och så en dag, plötsligt, så står det en glasskiosk precis framför och skymmer utsikten, säger han och slår uppgivet ut med armarna.

Glasskiosken anklagas för att skymma restaurang Comos uteservering.

Kioskens placering är en katastrof för restaurang Como, hävdar Mustafa Chehade och menar att skymd utsikt mot centrum gör att potentiella gäster uteblir.

– Så länge glasskiosken står där den står just nu så tappar vi väldigt mycket omsättning, så är det bara. Det är stora pengar det handlar om, vi förlorar ett par hundra tusen per månad nu under sommaren.

Läs också: Stor krogkedja till Bollnäs – öppnar vid Brotorget i höst

Mustafa Chehade säger att han aldrig blivit informerad om kioskens nya placering och därmed inte fått någon chans att yttra sig.

– Kommunen brukar skicka handlingar till mig när något som rör mina verksamheter ska hända, men inte den här gången. Kiosken bara stod där en dag.

– Man jobbar tufft hela vintern och väntar in sommaren då omsättningen alltid går upp. Juni, juli och augusti är de viktigaste månaderna för oss, men den här sommaren har glasskiosken förstört för oss. Det skadar inte bara mig, det drabbar även min personal. Det är många personer som påverkas väldigt negativt av ett dåligt beslut från kommunen.

Läs också: Stan är Mustafas hemmaplan

Comos uteservering ligger längs med Långgatan.

Enligt stadsarkitekt Bashir Hajo söktes det tillfälliga bygglovet för glasskiosken i februari och för Comos uteservering i mars. Dessutom så har, enligt Bashir Hajo, ägaren till fastigheten där Como inryms godkänt placeringen av kiosken.

– Vi ser till helheten, samtidigt som vi tar hänsyn till alla berörda. Vi måste hjälpas åt och näringsidkarna kan inte bara tänka på sig själva, säger Bashir Hajo, som inte tror att glasskioskens placering påverkar restaurang Comos omsättning särskilt negativt.

Läs också: Brotorget inte klart till Grillnatta – förblir byggarbetsplats hela sommaren

Bashir Hajo framhåller dessutom att man kollade alternativ för placeringen av glasskiosken – men det föll på att fastighetsägare och handlare sa ifrån, samt att det inte fanns tillräckligt med el tillgänglig.

– Men det är bara i år det blir såna här problem. Nästa sommar när torget är klart blir det helt annorlunda. Vi har tänkt göra hela Långgatan fri från kiosker. Glada korven har sökt bygglov på torget och andra kiosker som kommer vill vi sprida ut i centrum, säger Bashir Hajo.

Mer läsning

Annons