Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik om ersättning till politiker

Politiker som fått ut dubbla dagersättningar för samma dag, utbetalningar som inte stämmer med närvarolistor – och egna företagare som själva intygar sin inkomst.

Det är några av de brister som har noterats i en granskning av rutiner och kontroll, när kommunpolitiker i Bollnäs får ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Annons

På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer, har revisionsföretaget PWC granskat hur reglerna för politikers anspråk på förlorad arbetsförtjänst tillämpas. Frågorna var om det finns tillförlitliga rutiner, ett tydligt regelverk och hur det kontrollernas att rätt ersättning betalas ut.

- Det här är ett förbättringsområde, konstaterar revisionskonsulten Lars-Åke Ullström vid PWC i Gävle. Vi har tittat översiktligt på de här, men kan konstatera att den interna kontrollen är bristfällig och att det finns brister som leder till risker. Och vi har visat exempel på vad som kan hända och gå fel.

I granskningen, som gäller 2011, påpekas bland annat att ingen vet eller kontrollerar om en ledamot haft två olika uppdrag samma dag och begär ut full dagersättning för förlorad arbetsinkomst för båda. Fyra personer fick till exempel utbetalningar som översteg maxbeloppet per dag, som då var 1 856 kronor.

Sammanlagt 75 000 kronor betaldes också ut till 14 personer, som inte hade lämnat intyg som styrkte att de har rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Granskningsrapporten beskriver hur hanteringen av politikernas närvarolistor och begäran om ersättning hanteras olika i olika nämnder – och att samarbetet i de olika leden fram till utbetalning från lönekontoret brister.

- Det är många led och alla måste fungera för att det ska bli bra i slutänden, säger Lars-Åke Ullström som konstaterar att kommunen nu måste ta tag i problemen och se till att allt görs rätt i fortsättningen. Det handlar bland annat om att ha tydliga blanketter och utbilda både politiker och tjänstemän så alla vet hur man gör – och vem som ska kolla vad.

Mer läsning

Annons