Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot skolbeslut

Beslutsförslaget om nedläggning av byskolorna i Segersta och Västansjö kritiserades vid allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige i Bollnäs på måndagskvällen.

Annons

Vid nästa fullmäktigemöte den 20 juni, ska det fattas beslut om strukturplanen för kommunens skolor. Och i barn- och utbildningsnämndens förslag till beslut ingår bland annat avveckling av byskolorna i Segersta och Västansjö utanför Kilafors i kommunal regi.

Förslaget har väckt protester från de berörda bygderna – och vid fullmäktigemötet svarade barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) på insända frågor om bland annat bristande underlag för nämndens beslut.

- Jag vill påstå att beslutsunderlaget – som var grund för överläggningarna mellan partierna – är det mest gedigna som har presenterats i modern tid när det gäller skolan i Bollnäs kommun, sa han.

Eva Hägglund från Segersta ställde kompletterande frågor från talarstolen till nämndordföranden. Hon ville bland annat veta vad som gäller om deras byskola läggs ner och 57 barn ska transporteras till Kilafors eller någon annanstans:

- Och många skolor delar redan på lärare, så jag förstår inte varför det ska bli problem i framtiden, sa hon och fick applåder från åhörarläktaren.

Jan Lahenkorva svarade att det var omöjligt att svara frågorna på i detalj i dag – men att en tidsplan för genomförandet av strukturplanen ska redovisas i augusti.

Eva Hägglund var inte nöjd med svaren och ansåg att beslutsförslaget om skolorna är förkastligt och grundat på ett tveksamt underlag.

Mer läsning

Annons