Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristofer från Bollnäs delar Kämpens scen med stora namn

/
  • En av de stora teatersatsningarna i landskapet i sommar är

En av de stora teatersatsningarna i Hälsingland i sommar är Gården – ett livsöde. Den samlar storheter som Dramatenskådespelaren Kristina Törnqvist, Tomas Bolme och Peter Harrysson. I en av huvudrollerna ses också Kristofer Olsson från Bollnäs.

Annons

– Jag känner Gösta Lindberg Sax från tiden vi jobbade ihop i Söderblomsspelen. En dag ringde han och frågade om han fick rekommendera mig till en roll i Gården – ett livsöde. Jag provspelade och regissören Hans Klinga gillade det. Så gick det till, säger Kristofer Olsson när han ska förklara hur det kommer sig att han delar scen med riktiga tungviktare i sommar.

"Gården – ett livsöde" är en pjäs skriven av Arne I Johansson på 40-talet, och den sätts upp på hembygdsgården Kämpens i Bollnäs med premiär 1 juli. Handlingen utspelar sig på ett hemman i Hälsingland, vilket drivs av en självständig kvinna vid namn Bricken. Med henne bor dottern och två äldre, socialt utstötta män.

– Det handlar om verkliga människor och verkliga livsöden. Arne I Johansson skrev pjäsen utefter egna upplevelser. Han reste i Hälsingland och stötte på de här människorna och hyrde då in sig som lantmätare på hemmanet för att kunna stifta bekantskap med dem. Jag spelar Arne som två år efter första besöket kommer tillbaka. Då har det hänt saker som man måste ta itu med, säger Kristofer Olsson.

Kristofer har studerat bland annat till skådespelare och teaterpedagog men jobbar idag som lärare i Söderhamn. Att ha fått chansen att se hur proffsen arbetar ser han som en ynnest. Likaså att han får vara med och ge något till bygden.

– Det här är ett unikt tillfälle att se teater med tyngd i Bollnäs, som inte så ofta ges. Det är så roligt att de här skådespelarna väljer att komma hit, men det är ju för att också de brinner för Hälsingland, säger Kristofer Olsson.

Mer läsning

Annons