Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver regeringshjälp mot bluffakturor

/
  • Bluffakturor omsätter årligen 1,2 miljarder kronor. Många företag är drabbade.

Bluffakturor omsätter årligen 1,2 miljarder kronor. Företagen är hårt drabbade.

På torsdagen arrangerade branschorganisationen Svensk Handel och Företagarna ett stort seminarium för att diskutera den växande problematiken.

Annons

Debatten kring bluffakturorna rasar. Dag Klackenberg, vd för Svensk hande l och Per Geijer har i Svenska Dagbladet krävt att "den regering som säger sig vilja värna om företagarnas villkor" måste visa det. "Nu har vi fått en ny näringsminister (Annie Lööf, C) - hon måste agera. Det gjorde inte hennes föregångare (Maud Olofsson, C)", skriver Klackenberg och Geijer.

Klackenberg och Geijer kräver flera konkreta åtgärder:

* Även småföretagare bör ha rätt till ångervecka och krav på skriftlig bekräftelse vid telefon- och distansköp.

* Inför en beloppsgräns eller en gräns för antalet registreringar hos Kronofogden innan uppgifterna blir offentliga. I dag riskerar företag som vägrar betala bluffakturor att få en notering i Kronofogdens register trots att kraven är uppenbart falska.

* Myndigheternas tillsyn av oseriösa inkassobolag som tjänar pengar på blufföretagens ärenden måste bli hårdare - dra in deras tillstånd.

Beatrice Ask (M), justitieminister och näringsminster Annie Lööf (C) har (Svenska Dagbladet 26/11) svarat på kritiken och menar att "alliansregeringen under lång tid uppmärksammat problemet" men säger också att "regeringen är öppen för att diskutera ytterligare åtgärder mot bluffakturor".

I seminariet deltog också olika beslutsfattare, Polismyndigheten, Kronofogdemyndigheten med flera.

Mer läsning

Annons