Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kräv tillbaka felaktig ersättning"

Politiker som har begärt och fått ersättning för förlorad arbetsförtjänst på felaktiga grunder, ska krävas på återbetalning. Det anser oppositionsrådet Ingvar Persson (M).

Annons

I oktober presenterades en kritisk revisorsgranskning av rutiner och kontroll i samband med ersättning för förlorad arbetsförtjänst och reseersättning till politikerna i kommunstyrelsen och de kommunala nämnderna i Bollnäs.

Där framgick bland annat att politiker har fått ut dubbla dagersättningar för samma dag, att det gjorts utbetalningar som inte stämmer med närvarolistor, att egna företagare själva hade intygat sin inkomst – och att ersättning också har betalats ut i fall där det inte funnits intyg om förlorad arbetsförtjänst över huvud taget.

Häromdagen diskuterades granskningsrapporten i kommunstyrelsens arbetsutskott – inför behandlingen i kommunstyrelsen den 10 januari.

- Reglementen och rutiner måste förtydligas för både tjänstemän och förtroendevalda. Och det behövs bättre utbildning och introduktion, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Oppositionsrådet Ingvar Persson – som också fick stöd från Olov Nilsson Sträng (BP) – ville inte nöja sig med detta.

- Kommunfullmäktige och bolagen Bollnäs Bostäder, Bollnäs Energi, Bollnäs Stadshus och Borab bör också granskas, säger Ingvar Persson. Och de fel och brister som har hittats, ska åtgärdas – så att de ledamöter som har begärt och fått ersättning på felaktiga grunder ska krävas på återbetalning.

Mer läsning

Annons