Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamla mot GBL

/
  • Kaj Gustafsson, utredare FoU Välfärd vid Region Gävleborg har sammanställt en rapport om GBL och GHB-problematiken i Bollnäs kommun. Uppdraget kommer från Bollnäs kommun och finansieras av länsstyrelsen. Under torsdagen berättade han om rapporten för politiker, polis och personer inom socialtjänsten i Bollnäs.

Det finns 20-40 personer i Bollnäs mellan 18-35 år som i olika omfattning använder det icke narkotikaklassade preparatet GBL – ett lösningsmedel som skördat liv . Polisen vet om en handfull "kranar" som förser langare med GBL och som i sin tur säljer preparaten vidare, visar en rapport.

Annons

Under sex månader har utredaren Kaj Gustafsson vid FoU Välfärd Region Gävleborg arbetat med en rapport för att inventera vilka kunskaper och samverkansformer som finns inom drogproblematiken med drogerna GBL och GHB i Bollnäs. Han har intervjuat nyckelpersoner inom socialtjänst, drogförebyggande verksamhet, polis och akutsjukvård för att få deras bild av drogerna – som skördat två unga liv i Bollnäs.

Rapporten blir offentlig nästa vecka och på torsdagen presenterade Kaj Gustafsson rapporten för politiker och personal från polis och socialtjänst.

I rapporten framkommer uppgifter från polisen att GBL och GHB har funnits i Bollnäs sedan tidigt 1990-tal och att preparaten introducerades i kroppsbyggarkretsar. Därefter har preparatet spridits till olika grupper av ungdomar och unga vuxna. Sedan början av 2000-talet har missbruket av GBL och GHB ökat i Bollnäs och 2008-2009 var det en "innedrog" med hög status bland ungdomarna. Men sedan 2010 verkar drogens status har försämrats.

- Det är främst det icke narkotikaklassade preparatet GBL som används i Bollnäs, men även GHB förekommer, säger Kaj Gustafsson.

I dagsläget är det cirka 20-40 personer i åldern 18-35 år, de flesta mellan 20-25 år, som i olika omfattning använder de olika drogerna. I stort sett alla är etniskt svenska män med en allmän drogproblematik, enligt rapporten.

GBL är inte narkotikaklassat och polisen har en teori om att preparatet direktimporteras från Polen och Holland. Det finns också företag i kommunen som har tillstånd att hantera kemikalier som GBL, i sin verksamhet.

- Polisen har koll på en handfull "kranar" som förser langare med GBL. Men eftersom de inte är narkotikaklassat kan polisen bara "störa dem" i sitt jobb, som att lagföra dem för olaglig körning, häleri, stöld eller annat olagligt de gör. Där önskar jag att polisen får mer resurser så de kan arbeta långsiktigt, säger Kaj Gustafsson.

Även akutsjukvården i Bollnäs har fått gett sin bild av drogproblematiken i Bollnäs. Bara under årets första sju månader har 18 misstänkta GBL/GHB-förgiftningar inträffat på akuten.

- Varje månad levererar akutsjukvården "pinnstatistik" till socialtjänsten på hur många de har avgiftat. Socialtjänsten får inte veta vem det är. Här pågår en diskussion över riktlinjer. Socialtjänsten vill ha uppgifter för att hjälpa missbrukaren och sjukvården måste värna patientintegriteten. I Västsverige finns gemensamma riktlinjer och det tycker jag att även Gävleborg borde arbeta fram, så att socialen får namn på dem som kommit in på akuten för avgiftning, säger Kaj Gustafsson.

I rapporten framgår att det är "en hyggligt snäv krets" på cirka tio personer som kommer mer frekvent till akuten för avgiftning. De är killar i 25-årsåldern och de kommer från en privat fest. Ibland väntar oroliga kompisar i väntrummet samtidigt som patienten får hjälp. Patienten är medvetslös och okontaktbar och läggs in så andning, cirkulation och blodtryck kan övervakas. Sedan "Ruskar de på sig, är ganska kaxiga och vill gå hem utan att prata om det inträffade" som en intervjuperson uttrycker det.

- Jag vill vara objektiv som utredare men jag kan ändå ge en analys att alla måste kraftsamla under en längre tid, minst två år, för att vi ska få bukt med drogproblematiken, säger Kaj Gustafsson och fortsätter:

- Det finns en stor kunskap och en stark vilja och engagemang hos dem jag träffat. Men det måste till mer resurser och gemensamma mål så de kan jobba effektivare.

Kaj Gustafsson hoppas kunna jobba vidare i Bollnäs med en ny rapport. Då vill han vända sig till brukarna och hur de tänker om sitt missbruk. Även intervjua de som tagit sig ur ett missbruk, anhöriga till missbrukare och ungdomar i riskzonen.

- Då kan vi få mer kunskap om hur vi kan jobba effektivare för att nå missbrukarna.

Mer läsning

Annons