Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt regn orsakar höga vattenflöden

/
  • På många håll efter älven märks de höga vattennivåerna av.

Vattenflödena i Ljusnan är höga. Anledningen: sommarens digra nederbörd.

Annons

Det är hög vattennivå i Ljusnan och dess biflöden. Den 30 juli låg mätvärdet på 487 kubikmeter per sekund. Maxvärdet för den dagen, sett mellan 1995 och 2014, är 544. Peter Calla är vakthavande ingenjör för Ljusnans Vattenregleringsföretag och den som ansvarar för mätningarna.

– Det kan bli högre än så här, men visst är det relativt högt, säger han.

Det är tydligt att vattennivån har stigit efter älven, men än har inte Räddningstjänsten behövt rycka in.

– Vi har inte märkt av det på så vis att någon påkallat hjälp, säger Tomas Larsson, stabschef på Räddningstjänsten.

I nuläget finns det inte mycket Räddningstjänsten kan göra. Torbjörn Wannqvist som är räddningschef i KFSH menar att det ännu inte är någon kris.

– Det är pågrund av regnet och att Dönje byter en generator så att de måste släppa förbi allt extra vatten, men det är ingen onormal ökning, säger han.

Senaste gången han såg en liknande höjning var 2001, fast då var det ännu mer vatten. Om vattennivån fortsätter att stiga kommer Räddningstjänsten att gå ut med information. De rekommenderar att man är uppmärksam och förbereder sig om man ser att vattnet forsätter att stiga.

Enligt Peter Calla finns det över 25 vattenkraftverk längs Ljusnan. Vattenkraftverket Dönje ligger strax utanför Bollnäs och på grund av regnet klarar de inte av flödena från strömmen.

– Vi klarar inte av vattenflödena som kommer utan låter vatten spilla förbi. Vi tar emot så mycket vatten vi klarar av, säger Hans Rohlin, Fortum Power.

Trots att vattenflödet nu är högre än normalt har det, enligt Peter Calla, varit högre. Att vattenflödena i Ljusnan är höga och svänger kraftigt hör till vanligheten.

– Det är inget farligt, men de som har båtar kan kolla så att de sitter fast ordentligt, säger Peter Calla.

Mer läsning

Annons