Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunernas miljöarbete får inga toppbetyg

Hälsingekommunerna är inte i framkant när det gäller miljön. I alla fall inte om man ska tro MiljöAktuellt som varje år rankar Sveriges miljöbästa kommun. Ingen är i närheten av topplacering, men Ovanåker och Söderhamn går starkt framåt. Alla andra backar och mest Ljusdal som gått från hälsingetoppen till en av de sämsta.

Annons

Sveriges miljöbästa kommun blev i år Eskilstuna, följd av Örebro och Malmö. I Hälsingland finns bara två kommuner med bland de 100 bästa, det är Ovanåker och Söderhamn. Båda har klättrat stort på listan sedan förra mätningen. Ovanåker har gått från plats 202 till plats 75 och är bäst av hälsingekommunerna. Största klivet tar Söderhamn som går från plats 273 till plats 89. Alla andra kommuner i Hälsingland tappar. I botten finns Nordanstig som placerar sig som Sveriges fjärde sämsta kommun och inte ens besvarat enkäten.

En som tar rankingen med en nypa salt är Margareta Eiserman, miljöchef i Hudiksvall.

- Innan jag kom till Hudik, var jag miljöchef i Ljusdal och vet hur fort det kan svänga. Ett år var Ljusdal riktigt bra, sen rasade vi och i fjol var vi i toppen. Ändå hade inte vårt miljöarbete förändrats. Många kommuner gör ett bra miljöarbete, men det stämmer inte alltid in med frågorna i enkäten, säger hon.

Inte heller Maria Larsson, miljöhandläggare Bollnäs kommun, lägger så stor vikt vid att kommunen tappar placeringar.

- Jag tycker inte att vi går bakåt, men nog heller inte framåt. Vi ska få nya miljömål snart, när de antagits kommer vi igång och jobbar mer praktiskt igen, säger hon.

MiljöAktuellt har kritiserats för att enkäten premierar de stora kommunernas miljöarbete. I år de ändrat i frågeställningen, ändå fortsätter de större kommunerna att toppa.

Mer läsning

Annons