Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill köpa Bollebacken

/
  • Kommunledningen i Bollnäs vill köpa tillbaka Bollebacken – och sälja den vidare till Bollnäs alpina klubb.

(UPPDATERAD 9.42)
Bollnäs kommun köper tillbaka Bollebacken och delar av Bollebergsområdet från Tuppz Topefa AB för 3,5 miljoner kronor.

Det föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att fullmäktige ska besluta om – för att sedan sälja backen vidare till Bollnäs alpina klubb, BAK.

Annons

Ett enigt arbetsutskott föreslog på onsdagen att kommunfullmäktige ska godkänna de kontrakt som har upprättats mellan kommunen och bolaget om att köpa fastigheten Björktjära 4:81 och inventarierna till Bollebacken för 3,5 miljoner kronor.
Förutom Bollebacken och ett skogsparti med skidspår intill backen, ingår markområdet vid skidstadion med start- och målområde, golfbanan samt gården Norgrens – som används av handikappomsorgens utegrupp, arbetsmarknadsenheten och ansvarig personal för spår, leder och naturreservat. Själva Bollegården ingår däremot inte i köpet.
I dag arrenderar kommunen Norgrens av Tuppz Topefa AB för 104 000 kronor per år och står dessutom för underhållet där. För marken vid skidstadion, där kommunen äger byggnaderna, finns nyttjanderättsavtal med markägaren.
- För oss är det viktiga att vi säkrar området för de betydelsefulla verksamheter som finns där i dag – både fritidssidan och de kommunala verksamheterna vid Norgrens, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S). Det känns som en osäker framtid att vi inte råder över området.

• Var det då fel av kommunen att sälja backen, Norgrens och sammanlagt 140 hektar mark 2001?
- Jag kan inte riktigt svara på det, det kanske var en bra lösning då. Men nu är vi här och måste titta framåt.
3,5 miljoner kronor är ett rimligt pris, anser kommunens mark- och exploateringsingenjör Per Molin.
- Vi vill säkra Norgrens, skidstadion och spårsystemet långsiktigt – och dessutom hjälpa Bollnäs alpina att köpa Bollebacken, säger han. Det pågår en positiv diskussion med BAK och vi räknar med att komma i mål.
För BAK, som arrenderat backen för en krona per säsong sedan vintern 2004/2005, var det en positiv nyhet att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott är överens om att köpa tillbaka backen och området vid Bollegården – även om det är kommunfullmäktige som har sista ordet.
- Det är mycket positivt, säger klubbens ordförande Urban Persson. Det är steg ett för att få till en lösning på lång sikt – och det är jätteroligt att få ett erkännande för allt arbete vi har lagt ner.
Att köpa backen var inte förstahandsalternativet för klubben, som har vänt sig till kommunen för att få en långsiktig lösning.
- Men vi ställer upp, om vi får villkor som vi klarar av. Det återstår att se hur mycket hjälp vi kan få. Vi hade närmare en halv miljon i eget kapital när vi gick in i det här äventyret – nu är vi skyldiga kommunen nästan en miljon för ett lån.

Mer läsning

Annons