Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska samordna mot GBL

Bollnäs kommun bedriver två drogförebyggande verksamheter som inte lyckats samarbeta. Det kritiseras i rapporten om GBL/GHB. Nu ska kommunen bättra sig.

Annons

Rapporten om problemen med drogerna GBL och GHB i Bollnäs är den första av sitt slag. Kommunalrådet Marie Centerwall, (S), vill använda rapporten som ett verktyg för kommunens fortsatta arbete mot droger.

- Det är mycket bra att få allt samlat i skrift, som en dokumentation hur olika parter arbetar och konkreta tips hur vi kan samordna och bli bättre, säger hon.

Marie Centerwall vill främst lyfta fram fyra punkter ur rapporten som hon vill ska utvecklas:

* Rapporteringen av avgiftningar mellan sjukvård och socialtjänst.

* Polisens långsiktiga drogförebyggande arbete.

* Samordningen inom kommunen.

* Vilka metoder som ska användas för att motverka droganvändandet.

Kommunen bedriver två parallella verksamheter med drogförebyggande arbete – Individ- och familjeomsorg och Kommunstyrelseförvaltningens Folkhälsoråd. I rapporten får de kritik eftersom de inte är samordnade. De ska ha samma målsättningar, utgångspunkter, förutsättningar, resursbehov och att rollerna om vem som har ansvaret för vad, blir tydligare.

- Ja, det framgick tydligt i rapporten. Nu får vi mötas och sätta upp gemensamma mål som vi ska följa. Vi får se hur vi på bästa sätt kan samordna oss med befintliga resurser, säger Marie Centerwall.

Tidigare hade kommunen en folkhälsostrateg, som även arbetade som drogsamordnare, men som slutade i somras. Enligt rapporten fick folkhälsostrategen även arbeta som BRÅ-samordnare, ungdomssamordnare och jämställdhetsstrateg.

- Av en konstig anledning blev det så. Drogsamordnare ligger på organisationen Folkhälsorådet och det är en förvaltningsfråga om det anställs en ny. Det kan inte jag svara på, säger Marie Centerwall.

Mer läsning

Annons