Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: När politiker pratar graffiti blir det riktigt kul

/
  • Det är inte varje dag som Ramones album Subterranean Jungle refereras till i fullmäktige. Men ibland händer det.

Om jag bara fick ta en enda debatt från Bollnäs kommunfullmäktige och stoppa ner den i en liten låda att öppna när jag behöver muntras upp, så skulle det vara måndagskvällens långa diskussion om graffiti.

Annons

Kommunpolitik må vara bland det viktigaste vi har i vårt samhälle, det är trots allt här det bestäms hur majoriteten av de pengar vi betalar i skatt ska användas. Men underhållningsvärdet är inte alltid på toppnivå, om man säger så.

Läs mer: Politikerna säger ja till laglig graffiti i Bollnäs

Nu bjöds vi däremot på en oväntad cocktail av popkulturella referenser och kreativt tolkande av vetenskapliga avhandlingar.

En knäckfråga var förstås huruvida lagliga graffitiväggar leder till mer eller mindre illegal skadegörelse. Där tycktes alla vara relativt eniga om att det faktiskt inte finns någon riktigt pålitlig forskning som slår fast vare sig det ena eller det andra. Det hindrade givetvis inte politikerna från att ändå dra fram de rapporter de hittat som stödjer just deras åsikt.

– Jag tycker du ska läsa på, Henrik Olofsson och inte sitta och... googla, sa till exempel Maria Mörk (V) apropå att Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson lyckats hitta någon kriminolog som drog andra slutsatser än den forskning Mörk själv ville fokusera på.

Läs också: Het skoldebatt på fullmäktige i Bollnäs

Olofsson berättade för övrigt att han har ett inramat graffitiverk hemma. Det har han köpt i Köpenhamn – men den danska huvudstadens kostnader för sanering av klotter (1 miljard kronor om året, enligt Olofsson) har ändå gjort honom kritisk till graffitiväggar i Bollnäs.

Stundtals förflyttades debatten till en svunnen tid, när dagens grånade kommunpolitiker var nyfikna ungdomar.

Jan Lahenkorva (S) berättade lyriskt om omslaget till en Ramonesskiva från 1983. Johan Toll (MP) medgav att när graffitin först dök upp i Sverige var han ganska sugen på att införskaffa sprayburkar och ge sig ut och måla (fast det blev aldrig av). Erika Engberg (S) talade sig varm för ett verk av graffitimålaren Circle i ett industriområde i Stockholmsförorten Bromsten.

Läs mer: Ett steg närmre laglig graffitivägg i Bollnäs

Moderaternas ledamöter var desto barskare i tonen. Johan P Bång (M) skippade forskningen och nöjde sig med att åberopa en artikel från "en vanlig morgontidning", som berättade att i Malmö hade illegalt klotter ökat i den lagliga graffitiväggens spår. Han förklarade att han inte har något emot konstformen som sådan. Han ser gärna graffitiutställningar på museer och bibliotek – men absolut inte på husväggar.

Där fick han mothugg av Peter Nordebo (L), som genom att läsa innantill från Wikipedia slog fast att det är i det offentliga rummet graffitin hör hemma. Nordebo fortsatte med att spekulera i hur kvaliteten på målningarna blir lidande om man måste "kasta grejerna när polisen kör förbi".

Tänk om vi kunde frysa tiden och stanna här för evigt, tänkte jag för mig själv. För när politiker pratar graffiti blir det riktigt kul.

Till slut beslutades det i alla fall att det blir en laglig vägg. Åtminstone på prov. Ökar klottret på stan finns det risk för att väggen ryker.

Fler kommunkommentarer av Tobias Svensson:

"När politikerna hellre vill titta på bandy går det undan"

"Någonting känns inte helt hundra med Petersson bygglov"

"Är SD ett parti bland andra?"

"Överens om det mesta, på gott och ont"

"En ytterst obehaglig utveckling"

Mer läsning

Annons