Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köar för att få nyckeln till samhället

/
  • Magda Elsayed, Berit Nygren, Shima Islam, Ahmad Ghaleb och Adam Ahmad.
  • Magda Elsayed tillsammans med sonen Adam Ahmad.
  • Ahmad Ghaleb och sonen Adam Ahmad som har fullt med spring i benen.
  • För Magda Elsayed är det viktigt att få lära sonen Adam Ahmad det svenska språket.
  • Shima Islam, Berit Nygren och Magda Elsayed berättar om värmen som finns på Röda Korset i Kilafors.
  • Ahmad Ghaleb och sonen Adam Ahmad som har fullt med spring i benen.
  • Berit Nygren arbetar på Röda Korset och är ett stort stöd för Shima Islam och Magda Elsayed.
  • Adam Ahmad charmar alla med sitt glada skratt.

Magda Elsayed står i kö för att få påbörja sin svenska undervisning vid SFI i Bollnäs. Shima Islam har redan avslutat sin SFI- utbildning och de båda berättar om vikten av att lära sig det svenska språket.

Annons

I Röda Korsets lokal i Kilafors är det en varm stämning. Konversationer på många olika språk cirkulerar i luften och Shima förbereder maten inför muslimernas stora högtid Eid Al-Fitr som avslutar fastemånaden, Ramadan.

Nu var det sju år sedan Shima flydde från Bangladesh till Sverige och hamnade i byn Kilafors. Efter fem år och sju månaders väntan fick hon tillslut sitt uppehållstillstånd och kunde påbörja sitt liv här.

– Innan jag fick mitt uppehållstillstånd så kunde jag inte göra någonting och jag höll på att bli galen, säger Shima.

En vän tog med Shima till Röda Korset lokal där hon möttes av Berit Nygren och många glada skratt.

– Jag kommer så väl ihåg när hon kom hit tillsammans med sin vän från Irak. Vi fick fin kontakt från första början, säger Berit som arbetar på Röda Korset.

Berit har följt Shima på hennes resa under de här sju åren och ser stolt ut när Shima berättar att hon utbildar sig till undersköterska. För Shima har SFI, svenska för invandrare haft en stor betydelse på hennes väg mot en högre utbildning.

– När jag påbörjade min SFI så kände jag att förstod mer och mer, säger hon.

Efter ett tag dyker Magda och hennes man Ahmad Ghaleb upp vid bordet. Magda har fått vänta i över fem månader på att få börja sin SFI- utbildning, men i augusti är det hennes tur. 

– Jag tycker att det är ledsamt att behöva vänta för jag behöver verkligen lära mig språket. Så det ska bli spännande att äntligen få börja, säger Magda. 

Framförallt tycker hon att det är viktigt att lära sig språket för att kunna prata och lära sin son det. Hennes man fyller i och berättar att SFI och språket är nyckeln till det nya livet. 

De båda har tvingats lämna allt de har byggt upp i hemlandet Syrien. Ahmad har arbetat många år som datoringenjör och har här i Sverige sökt ett antal liknande jobb. Men trots avklarad SFI- undervisning hindrar språket fortfarande honom från att arbeta med det han är bra på. Han berättar att SFI-undervisningen har hjälpt honom en bra bit på vägen men att han nu själv envist måste försöka utveckla sitt språk.

Ahmad och Magda befinner sig i olika delar av Arbetsförmedlingens etableringsinsats medan Shima redan har passerat etableringsfasen och är på väg ut i arbetslivet.

Etableringsinsatsen hos Arbetsförmedlingen ska ge personer verktyg att ta sig in i samhällssystemet. Genom 40 timmars sysselsättning i veckan under 24 månader ska de få hjälp och stöd på vägen till ett arbete.

Hälften av timmarna omfattas av arbetsförberedande insatser som exempelvis praktik. De andra timmarna ska ägnas åt samhällsorientering och SFI.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att snabbt komma i gång med SFI- undervisningen, det är där nyckeln är till allting, säger Mohamed Chabchoub chef på Arbetsförmedlingen i Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker.

Men SFI i Bollnäs har för tillfället slut på platser och 90 personer står i kö, vilket resulterar i att fler som Magda får vänta längre än tre månader och får en fördröjd etablering i samhället.

Mer läsning

Annons