Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk julblomma in i finrummet igen

/
  • Julstjärnorna är här! Till advent säljer AnnBritt Wikström på Presenter och Smide många julstjärnor. De röda säljer bäst.

Hyacinter och amaryllis – många kan inte tänka sig en jul utan dem. Men efter att ha varit i skymundan börjar också julstjärnans status att växa. Med kitsch som glitter i guld och silver har den tidigare "tantblomman" blivit trendig.

Annons

Julstjärnan har levt en bortglömd tillvaro de senaste åren. Men tillsammans med pelargoner och hortensior är de mer rätt än någonsin tidigare, enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet.

Det kan bero på de senaste årens vita inredningstrend som gjort att julstjärnans status höjts. De röda blommorna lyser upp och ger en ombonad känsla i vårt vita hem och det ger en julaning som många eftersträvar i decembermörkret.

Men hur får man då en julstjärna att trivas och frodas?

Förutom att välja en julstjärna som inte har några synliga skador med ett friskt och tätt bladverk med fina blomknoppar, är det klokt att köpa en blomma som är ordentligt vattnad och stått skyddad i butiken. Inför hemfärd är det viktigt att slå in blomman i papper som skydd mot kyla och drag.

Julstjärnor trivs bäst där de får ljus och inte känner något drag. Den tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att den står i vatten.

Julstjärnan kan ha ett liv efter jul. Den ambitiöse kan få blommorna att blomma om. När julstjärnan blommat över sköter man den som vilken krukväxt som helst, med vatten och näring. Vill man få den att blomma om inför nästa jul behöver julstjärnan ett speciellt förhållande mellan ljus och mörker. Sex veckor före önskad blomning ska växten ha 14 timmars kompakt mörker per dygn och sedan ljusa dagar. Då får den sin rätta färg.

Kanske inte helt lätt, men väl värt ett försök.

Mer läsning

Annons