Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kineser står för egna kostnader

/

Den kinesiska delegation som kommer till Bollnäs i augusti står i egen regi för rese- och hotellkostnader. Det meddelandet har kommunen nu fått från inbjudaren, Future Position X.

- Kommunens insats blir att svara för en mottagning, en lunch och en middag, säger Ingrid Hammarberg (FP), ordförande i kommunstyrelsens internationella utskott.

Annons

Flera ledande kommunpolitiker i Bollnäs kände inte till besöket så sent som i förra veckan. Däremot visste förre socialdemokratiske kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (numera i Bollnäspartiet) om planerna i ett tidigare skede.

Nilsson Sträng – "pappa" till Kina-samarbetet – hävdar också att han vidarebefordrade den informationen till kommunalrådet Marie Centerwall (S) i början av juni. Men enligt Marie Centerwall stämmer det inte.

- Det här är helt nytt för mig, förklarade hon för tidningen den 8 juli.

Men oavsett vilken information som är den korrekta så står kommunen ändå inför det faktum att besökarna från staden Dezhou anländer till Bollnäs om knappt en månad.

Delegationens besök i länet pågår 10-15 augusti – men vilket datum besöket i Bollnäs görs är ännu inte spikat.

- Det här fortfarande rätt löst i konturerna, säger Ingrid Hammarberg, som är kritisk till att kommunen inte tidigare fått någon formell förfrågan kring besöket.

Just nu är det många som har semester i stadshuset, men Ingrid Hammarberg har gett kulturchef Gun Hedlund i uppdrag att klarlägga olika frågeställningar inför besöket.

Därefter har Gun Hedlund i sin tur ställt frågor till Future Positions föreståndare Johan P Bång.

Till det kineserna meddelat att de vill diskutera hör ungdomsutbyte, äldreomsorg och kulturutbyte. Även vissa företagsbesök ingår i önskemålen.

Om det ges plats för överläggningar även i demokratifrågor med den kinesiska delegationen är oklart. Ingrid Hammarberg vill inte ge några kommentarer om den saken.

- Jag vill inte föregripa vad jag tänker göra, säger hon.

Mer läsning

Annons