Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kikki Danielsson om sommarpratet: "Jag kommer att ta upp kvinno- och mansroller – sådant som retar upp mig"

Bland årets sommarpratare i P1 finner vi Bollnäsbon och musikern Kikki Danielsson. Överraskningar, sanningar och en chock utlovas i hennes sommarprat.

Annons

Senast hon var sommarpratare för Sveriges Radio var 1991, men det minns hon knappt något om själv. Dock finner hon uppgiften, äran, minst lika smickrande och rolig som sist.

– Jag är fortfarande överväldigad, säger en glad men utmattad Kikki Danielsson, som ringer upp oss på torsdagseftermiddagen efter ett flertal intervjuer med journalister.

Hon har naturligtvis redan börjat planera sitt körschema. Hon berättar att hon bland annat kommer att skildra sin livshistoria och att det är någonting som är viktigt för henne, då hon anser att många av hennes historier blivit förvrängda genom åren.

Ett annat ämne, som rent ut sagt retar upp henne, är kvinno- och mansroller i samhället. Det kommer att vara en tråd i hennes sommarprat.

–Om en äldre man träffar en 20-årig tjej, modell, så står det inte en rad. Men skulle jag hitta en som var 20 år, då skulle det bli ramaskri, säger Kikki.

Läs även: Kikki Danielsson blir sommarpratare i P1

Livet utanför scenen och hur det är att leva med fans som sällan låter henne umgås i fred med sin familj på offentliga platser är ett annat ämne. Trots att Kikki är 64 år gammal nu är just detta något som hon fortfarande funderar på hur hon ska tackla för att orka.

–Semester utomlands har jag nästan gett upp, det går inte, säger hon.

Läs även: Nytt besök på "Lyckliga gatan"

Kikki Danielsson är sommarvärd 31/7 i Sveriges Radio P1.

Läs även: Kikki Danielsson återförenas med Wizex

Kikki har bestämt sig för att banda sitt sommarprat. Livesändning eller bandning har varierat i programmet under alla år. Det är sommarpratarna själva som bestämmer vad de känner sig bekväma med.

–Jag tycker det känns tryggare. Jag kan lätt snubbla på ett ord och det vill jag inte göra i radio.

Hur går tankarna när man får ett sådant här erbjudande?

–Tankeverksamheten drar ju i gång direkt. Jag måste ha en snygg början. Hur ska jag börja? Nu tror jag dock att jag har skrivit för långt redan, säger hon och skrattar. Sedan fortsätter hon:

– Hälften ska ju vara musik och jag är uppe i elva låtar och det ska vara minst tretton. Det blir min diggamusik och sedan har jag hittat några låtar som passar till just ämnet som jag berör. Det blir någon visa, några svenska låtar men sedan blir det mest Eagles, Toto och lite Elton John och så lite country.

Den chock hon har utlovat i sitt sommarprat vill hon gärna tona ned en aning och understryker att det snarare blir något alla kommer att lyfta på ögonbrynen åt.

–Det är en grej som jag var med om, som jag tänker berätta av två anledningar, hur jag upplevde det och som en liten varning till andra kanske.

Mer läsning