Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten som vågade duscha

/

Mischa duschar. Offentligt. På plats: Den lokala pressen. På väg mot tvättstugan börjar Mischa ana vad som väntar. Och då handduschen skruvas på och de första, ljumma vattenstrålarna börjar tränga in i allt pälsfluff och wet-looken snabbt blir ett faktum förstår hon absolut.

Annons

Mischa minns hur det var för ett år sedan.

Det var då hon duschade senast.

Det tog några timmar innan allt var klart.

Mischa trivs under husses vana fingrar. Bara vid ett par tillfällen jamar hon till. Men det kan faktiskt lika gärna vara ett uttryck för uppskattning, vad vet vi?

På söndag är det Kattens dag. Då ska Mischa, rejält uppsnyggad, ut på demo. Mischa är sju år och av rasen Ragdoll.

Ragdoll-katten kommer ursprungligen från USA. I jämförelse med andra raser är det stora katter. Honorna väger vanligtvis 4-7,5 kilo. Hannarna ligger mellan sju och nio kilo.

Ragdoll betyder trasdocka. Katter av den här rasen är mästare på att snabbt förvandla sig till en trasdocka i famnen på en människa, därav namnet. Ragdoll-katten är okomplicerad och social och till sätt och uppförande rätt lik en hund.

Lars och Marina Strömbom har sex katter hemma i huset: Caezar (7 år), Mischa (7), Belina (5), Sixten (3), Teddie (2) och Jezzie (2). Alla utom Sixten, genuin bondkatt, är av rasen Ragdoll.

Alla sex får gå ut men bara i koppel och aldrig samtidigt. Det skulle bli för ståhejigt.

Behöver vi skriva att Lars och Marina älskar sina katter? Och behöver vi skriva att Sixten och kompani tar rätt mycket tid?

- Rätt mycket tid... De tar i princip a l l tid, säger Lars och gosar vidare med Mischa.

Ett år skulle katterna med på semester. Då köpte Lars och Marina en husvagn.

Mischa är husets chefskatt. Det är hon som, "elakt rättvis", bestämmer. Förresten kanske Mischa får sällskap av Sixten på demon nu på söndag.

Men tillbaka till tvättstugan.

Där har husse blivit nästan lika blöt som Mischa.

Först väntar inpackning och sedan ett djuprengörande schampo som tar bort all smuts. Schampot är tämligen dyrt, 150 kronor för en literflaska.

Lars använder svamp. Mischa schamponeras fem gånger. Till sist blir det balsam, ursköljning, handduksfrottering och en rejäl "torrblåsning" med kompressor. Motorljudet från kompressorn skulle kunna få katter att fly till månen. Men inte Mischa. Hon ligger stilla och bara njuter.

Så tackar Mischa, med lätt beslöjad blick, för uppmärksamheten och önskar alla en riktigt trevlig (katt)helg. Det ska hon själv ha.

Mer läsning

Annons