Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen om Sörängs skola

Representanter från alla nedläggningshotade skolor var inbjudna till ett stormöte i Söräng under tisdagskvällen.

Ingen kom utöver byborna.

Kämparglöden finns dock där. Nummer ett är att skjuta på nedläggningsbeslutet om Sörängs skola som ska tas den 21 december.

Annons

53 personer. Så många föräldrar och mor- och farföräldrar fanns på plats i Sörängs skola efter tjänstemännens besked om att skolan kan komma att läggas ner redan till sommaren.

Representanter från de andra nedläggningshotade skolorna var också ditbjudna.

Ingen kom. Istället hölls ett eget stormöte för skolorna i Vallsta, Arbrå, Kilafors och Segersta.

- Jag vet inte om de har sett våran inbjudan på facebook. Men det blir säkert fler möten, säger Sandra Zetterqvist, en av initiativtagarna till mötet.

Men efter kommunens senaste besked som alltså kan innebära en ännu snabbare nedläggning av Sörängs skola krävs det en mobilisering, anser hon. En arbetsgrupp på sju personer är redan utsedd och de kommer nu att ta kontakt med aktuella politiker för att först och främst få dem att skjuta upp beslutet.

Det man istället vill göra är att ta fram alternativ till hur besparingar kan göras utan att lägga ner skolan. Men då krävs det tid.

I kommunens handlingar framgår till exempel att det går att spara 850 000 kronor på att lägga ner skolbyggnaden och lärarbostaden. Det tror inte byborna på. I varje fall inte om gymnastiksalen ska byggas om för att kunna ta emot fler förskolebarn.

- Det känns inte som det är mycket i underlaget som stämmer, säger Sandra Zetterqvist.

Andra frågor som är viktiga att utreda innan beslut fattas är om det finns plats för Sörängseleverna på Granbergsskolan och vad föräldrarna där tycker. Och vad finns det för möjligheter att få elever från Runemo och Granberg till Söräng?

Mer läsning

Annons