Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källkritik i praktik

/
  • Sara Mörtsell, ursprungligen från Bollnäs, är utbildningsansvarig på Wikimedia Sverige.

För Bollnäsbördige Sara Mörtsell är det viktigt med fri kunskap till alla. I ett jämställdhetsprojekt jobbar hon för att få fler kvinnor att bidra till vår gemensamma kunskapsbank.

Annons

Vem som helst kan fylla på och redigera innehåll på Wikipedia – det fria uppslagsverket på nätet. Den svenska sidan har miljontals visningar per dygn och enligt undersökningar är det överlag lika många kvinnor som män som läser innehållet.

– Men artiklar och fakta på svenska Wikipedia skrivs fortfarande till ungefär 90 procent av män och av en väldigt homogen grupp män. Det här är en stor brist i visionen om samlad och fri kunskap. Mänsklighetens samlade kunskap kan inte bara vara männens kunskap, säger Sara Mörtsell, utbildningsansvarig på den ideella föreningen Wikimedia Sverige.

Föreningen verkar för att sprida fri kunskap och för att alla ska ha jämlik tillgång till kunskap. För att jobba med dessa frågor driver Sara Mörtsell ett jämställdhetsprojekt som för tredje året i rad har beviljats stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Denna gång på närmare en halv miljon kronor.

Syftet med projektet är att engagera kvinnor och andra underrepresenterade grupper till att bli aktiva på Wikipedia. Genom regelbundna mötesträffar och skrivarstugor lär sig deltagarna att skriva, uppdatera och redigera på det digitala uppslagsverket.

Sara Mörtsell berättar att vi genom att delta på Wikipedia även höjer vår egen förmåga att mer effektivt kunna granska information och källor.

– Du lär dig se tecken runt texten för att kunna identifiera om den är bra eller dålig. Du lär dig förstå strukturerna bakom och att det finns vissa regler. Det är källkritik i praktiken och på så vis blir vi mer rustade som läsare på internet. Och på så vis kan informationen bli mer demokratisk, säger Sara Mörtsell.

Mer läsning

Annons