Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmys i idylliskt Västerby

/

Efter en vecka med kraftig nederbörd tog snökaoset en paus. På lördagen stod vintersolen högt över trädtopparna när Julkul i Västerby arrangerades i Rengsjö.

– Det här är en av höjdpunkterna på året, säger projektledaren Annika Röstberg Hagelin.

Annons

Ett snötäckt landskap, överkomlig kyla, marknad och massvis med pyssel – julstämningen infann sig ordentligt när barn och föräldrar besökte hälsingegårdarna i Västerby under lördagen.

Vid 13.30-tiden på lördagen hade evenemanget redan lockat runt 350 besökare. Inför helgen var Annika Röstberg Hagelin orolig över att vädret skulle fortsätta ställa till med besvär, men på lördagen rådde solsken och molnfri himmel över ett idylliskt Västerby.

– Vi skottade i flera dagar och några timmar senare var det lika snöigt igen. Det är ljuvligt och helt fantastiskt att folk vågar sig ut i det här. 350 besökare är över all förväntan, säger hon.

Utbudet av aktiviteter i den gamla klungbyn Västerby var stort. Barnen kunde bland annat lyssna till en anpassad version av julevangeliet, pyssla med tomtemor och prata med tomten – enligt myten 105 år gammal och boende på Höle klack – som delade ut julklappar.

Det fanns också möjlighet att åka släde bakom hästen Tor och besöka julmarknader med allt från nygräddat tunnbröd till våffelbuffé och andra hembakade delikatesser.
Lillemor Galvsby och Cathrine Nilsson sålde, bland mycket annat, rullrån och andra godsaker i en av fäbodarna.

– Det har varit mycket folk, det beror nog på vädret. Och det är mycket barn, så här är det mest kakor och godis som lockar, säger Lillemor Galvsby.

Annika Röstberg Hagelin var mer än nöjd med evenemanget och julstämningen i Västerby, precis som besökarna.

– Det här är en av höjdpunkterna på året och responsen är väldigt bra. Vi får mycket beröm, folk är positiva och alla är så trevliga, säger Annika Röstberg Hagelin.
Det här var sjätte året som Julkul i Västerby arrangerades.

Mer läsning

Annons