Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkalender med lokala inslag

/
  • Åtta av de totalt 20 som deltar i produktionen. Från vänster: Amanda Helin Westman, Tommy Liljegren, Tåmas Persson, Jörgen Pettersson, Lisa Hultström, Kim Levander, Jenny Sandsten och Clara Mårtensson.

"Himmel och pepparkakor – ett grymt julevangelium".

Det är namnet på en radiosänd julkalender som elever på Bollnäs folkhögskola just nu jobbar med.

Annons

Bibelstycket om julevangeliet, som avhandlar Jesu födelse, känner de flesta till.

Nu arbetar cirka 20 förstaårselever från Bollnäs folkhögskolas radio- och skrivarlinje med en modern tolkning av julevangeliet. Slutprodukten blir en julkalender som börjar sändas den 1 december i skolans egen radiokanal, som når ut till lyssnare i Bollnäs.

Historien handlar om det lesbiska paret Josefin och Maria. Innan de träffas åker Maria till Danmark för att insemineras och därefter inleds kopplingarna till det klassiska julevangeliet. Att paret i julkalendern är lesbiskt har sitt tydliga budskap.

– Det är för att visa att all kärlek är helig, säger Kim Levander.

Eleverna vill också lyfta fram lokala inslag i julkalendern, som utspelar sig under ett dygn i Bollnäs. Bland annat tar man upp nedläggningen av BB och andra kopplingar till den lokala politiken. Även "hen"-debatten kommer att ingå i historien, som innehåller många fler karaktärer än bara Josefin och Maria.

Och namnet, då? "Himmel och pepparkakor" är ett uttryck som Maria tar till när hon inte får svära. "Ett grymt julevangelium" är en ordvits som syftar till en liten gris som är återkommande i berättelsen.

Mer läsning

Annons