Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen städas ut

/
  • Curt Johansson, Bollnäs, var en av dem som passade på att göra sig av med lite skräp på torsdagen.

Julen är över för den här gången, men då kommer julens baksida – alla sopor. Under julhelgen producerar vi ännu mer avfall än vanligt, Det rör sig om en ökning på mellan fem och tio procent per hushåll.

Annons

Det är fortfarande bara några få timmars dagsljus, fast även om det blåser både kallt och snålt i halvdagern på Sävstaås återvinningsramp är trafiken i fullgång. På torsdagen var det många som kom för att göra sig av med julskräpet.

Även om det ännu inte börjat dyka upp några julgranar hade personalen på Sävstaås fullt upp med att tömma containrarna för brännbart material.

- Det har varit mycket julklappspapper och kartonger, berättar Linda Jonsson, informatör på Borab. Julgranarna kommer inte förrän efter trettonhelgen och många väntar ännu längre. De flesta ställer bara ut dem i trädgården och kör hit granarna senare under våren.

Curt Johansson, Bollnäs, var en av dem som på torsdagen besökte rampen för att göra sig av med lite skräp.

- Tre säckar med julklappspapper, berättade han. Det blir en hel del skräp på julafton och det är skönt att få göra sig av med det.

En och annan hade nog också passat på att fynda under mellandagsrean som i vissa butiker drog i gång redan på juldagen. Flera gamla datorer och tv-apparater lämnades under dagen in på miljöstationens avdelning för elektronikavfall.

- Det har nog köpts en och annan ny tv och dator på mellandagsrean, sedan hamnar de gamla grejerna här, säger Claes-Göran Norell som huttrade i kylan samtidigt som han höll koll på att alla slängde i rätt behållare.

Mer läsning

Annons