Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jocke och Amiga tävlar i agility-VM

/
  • Jocke Tangfelt tog en meriterande åttonde plats och blev bäste svensk vid VM i agility.

En vecka kvar till världsmästerskapet i agility i Tjeckien. Jocke Tangfelt och Amiga kör för fullt och hoppas på en plats "åtminstone bland de tio främsta".

Annons

Amiga är en kolsvart och mycket sprallig liten dvärgpudel. Runt halsen har det lilla krutpaketet sitt blågula landslagshalsband som det står "Sweden" på.

Jocke är 19 år, Amiga fyra. Amiga kom till Tangfelts då hon var åtta veckor. På lördag flyger Jocke och Amiga till Köpenhamn. Resten av vägen blir det minibuss ner till Tjeckien.

Jocke och Amiga tävlar året runt. Särskilt under sommarmånaderna är programmet intensivt, då är det tävlingar i princip varje helg. Under vintern krävs det tak för att kunna genomföra tävlingar. VM:et i Tjeckien avgörs, för säkerhets skull, i en hockeyhall.

Amiga är fortfarande på väg upp som agilityhund, hon har mer att ge.

- Jag skulle säga att hon är halvvägs i karriären. Då hon närmar sig åtta-nio år har hon nog gett sitt bästa.

Främsta placeringen hittills är ett SM-silver från förra året. På tomten i Häggesta finns en träningsbana som Amiga gärna springer hur många gånger som helst. Väldigt bra träning ger också den lilla bassäng där hon ivrigt simmar och bygger på musklerna.

VM-banan i Tjeckien är cirka 150 meter lång. Hundarna gör banan på 20-30 sekunder.

Taktiken?

- Full fart framåt, säger Jocke. Och fram med nosen i finishen.

Första VM-dagen handlar det om hopplopp. Det följs av agilitylopp dagen därpå. Marginalerna är oerhört små - tio-tolv hundar inom loppet av en sekund är mer regel än undantag.

Amiga har ett hundratal hundar att tävla mot i sin klass.

Mer läsning

Annons